Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Tribina "I oni su Vlahovi ljudi: o nahodima, osobno" Rine Kralj Brassard

19.01.2023.

09:38

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Sveti Vlaho

Sveti Vlaho

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

Prva tribina ciklusa „Ususret sv. Vlahu“ kojeg svake godine priređuje Dubrovačka biskupija kao dalju pripravu za Parčevu festu održat će se u 19.30 u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku. Na tribini će o temi „I oni su Vlahovi ljudi: o nahodima, osobno” govoriti dr. sc. Rina Kralj Brassard, znanstvena suradnica.

Povodom izlaska druge studije o dubrovačkim nahodima i radu nahodišta u 19. i 20. stoljeću autorica će se u izlaganju osvrnuti na osobne motive istraživanja nahoda kojima je posvetila više od petnaest godina rada. Između ostaloga, objasnit će dosad zanemarenu, a važnu ulogu svećenika u ishodu skrbi za nahode posebno one na selu i istaknuti neke slabije poznate činjenice o ostavštini nahoda.

Dr. sc. Rina Kralj Brassard diplomirala je na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku (1995.), tada u sklopu Sveučilišta u Splitu. Doktorirala je na Poslijediplomskom doktorskom studiju “Povijest stanovništva” Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Dubrovniku s radom pod naslovom “Neželjeno majčinstvo, podržavljeno roditeljstvo: Napuštena djeca u Dubrovniku od XVII. do XIX. stoljeća (Povijesno-demografski i kulturno-antropološki pogledi)” (2012).

Radila je u turizmu kao vodič za engleski i francuski jezik i agent za prodaju međunarodnih avio karata za što se stručno usavršavala. Od 2011. radila je u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku.

Članica je Hrvatskog antropološkog društva i uredništva znanstvenih časopisa Anali Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i Dubrovnik Annals. Glavni znanstveni interesi su: marginalne skupine, karitativne institucije, povijest obitelji, stanovništvo Dubrovnika i Dubrovačke Republike.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.