Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Trijumf "Murine" na Festivalu mediteranskog filma u Bruxellesu

15.12.2021.

10:27

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

"Murina"

"Murina"

Foto: Antitalent / RT Features

Dugometražni debitantski film dubrovačke redateljice Antonete Alamat Kusijanović osvojio je Grand Prix 21. festivala mediteranskog filma - Cinemamed u Bruxellesu, kao i posebno priznanje žirija kritike te nagradu filmskog portala Cineuropa.

„Grand Prix ide očaravajućem prvijencu koji gledatelja 'uvuče' u uzbudljivu i napetu priču o ženskoj emancipaciji“, obrazložio je svoju odluku festivalski žiri.

„Murina“ je u Bruxellesu pobjedu odnijela u glavnom natjecateljskom programu u konkurenciji s još sedam naslova.

Nakon osvajanja „Zlatne kamere“ na festivalu u Cannesu „Murina“ je posljednjih mjeseci prikazana na nizu velikih međunarodnih festivala. Na 31. Filmskom festivalu međunarodne mlade publike Ale Kino u poljskom Poznanju film je osvojio nagradu Marcin koju dodjeljuje žiri mladih. Na međunarodnom festivalu u Berlinu film je prikazan u programu „Oko svijeta u 14 filmova“ (Around the World in 14 Films), trenutno je na francuskom Festivalu europskog filma „Les Arcs“, a slijedi mu prikazivanje i na Međunarodnom filmskom festivalu u Rio de Janeiru. Krajem siječnja 2022. godine australsku premijeru doživjet će u na festivalu u Perthu.

Film je nedavno obišao i festivale u SAD-u (Hamptons u New Yorku, Fort Lauderdale na Floridi), Brazilu (São Paulo), Nizozemskoj (Leiden), Španjolskoj (Sevilla), Danskoj (CPH PIX u Kopenhagenu), Tajvanu (Golden Horse u Taipeiju), Japanu (Tokijo), Novom Zelandu (Auckland) te Meksiku (Los Cabos).

Producenti Murine su Danijel Pek (Antitalent) i Rodrigo Teixeira (RT Features), a koproducenti Zdenka Gold (Spiritus Movens), Jožko Rutar (SPOK Films) i Miha Černec (Staragara).

Film je tijekom 2019. godine sniman na nekoliko lokacija u Hrvatskoj, među kojima je i Nacionalni park Kornati koji je uvršten među pet finalista izbora za najbolju europsku filmsku lokaciju Europske mreže filmskih komisija (EUFCN).

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.