Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Blatu hrvatska premijera filma "Zlato Rima, srebro Pariza"

28.08.2019.

09:22

Autor: Radio Dubrovnik

Općina Blato

Općina Blato

Foto: - / -

Hrvatska premijera filma "Zlato Rima srebro Pariza - Priča o Anti Žanetiću" redatelja Jakova Sedlara, održat će se večeras u 20:30 sati u velikoj dvorani Doma kulture u Blatu (Trg dr. Franje Tuđmana 4) u organizaciji Općine Blato.

Ante Žanetić (Blato na Korčuli, 18. studenoga 1936. - Wollongong, Novi Južni Wales, Australija, 18. prosinca 2014.), popularni Luli, bio je hrvatski nogometaš, legendarni Hajdukov igrač.

Rodio se je u Blatu na Korčuli, a u Dubrovniku je završio učiteljsku školu. Dok se školovao u Dubrovniku, bio je došao do teških saznanja o poslijeratnim zločinima nad inteligencijom i svećenstvom u Dubrovniku. Nogometom se počeo baviti 1952. godine u Zmaju iz Blata, a nakon toga nastavio je igračku karijeru 1953. godine u GOŠK-u iz Dubrovnika. Za splitskoga Hajduka igrao je od 1955. do 1960. godine. Odigrao je ukupno 254 utakmice i postigao 41 pogodak.

Jedno vrijeme igrao je za belgijski FC Bruges, a onda je zbog bolesti prekinuo igračku karijeru. Od 1967. godine živio je u Australiji, gdje je pristupio sydneyjskoj Croatiji.

Sudjelovao je na OI 1960. godine gdje je osvojio zlato. Iste godine je sudjelovao na europskom prvenstvu koje se igralo u Francuskoj, na kojem je došao do završnice i osvojio srebrno odličje. Bio je i prvim strijelcem na utakmici kojom se izbacilo domaćina iz daljnjeg natjecanja.

2006. godine je objavio autobiografsku knjigu Zlato Rima i Srebro Pariza: športski memoari i trnovit put Ante Žanetića koju je posvetio svom 'namučenom i nepokorenom narodu'.

Umro je 18. prosinca 2014. godine u Wollongongu. Pokopan je u u Wollongongu s Hajdukovim dresom, zlatnom olimpijskom medaljom i olimpijskom bakljom, koju je nosio 2000. godine prije sydneyskih Olimpijskih igara 2000., uz misu u hrvatskoj crkvi.

Na zapadnoj splitskoj obali sugrađani su mu se odužili pločom s njegovim imenom i prezimenom, dok je u rodnom Blatu Torcida naslikala veliki mural s njegovim likom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.