Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Blatu predstavljena knjiga Debre Gavranich "The girl who left"

20.08.2021.

08:26

Autor: Radio Dubrovnik

Knjižnica Blato

Knjižnica Blato

Foto: - / -

Na trgu dr. Franje Tuđmana u četvrtak je u organizaciji Narodne knjižnice Blato predstavljena knjiga „The girl who left“ autorice Debre Gavranich. Ova obiteljska saga govori o životu hrabre, mlade žene Marije Nadilo (Buran) i životu ljudi u Blatu na otoku Korčuli u vrijeme II. svjetskog rata.

Kao i o njenom „bijegu“ od ratnih i post ratnih događanja, gladi i neimaštine u daleku Australiju „ženbom po prokuri“ (ženidbom po opunomoćeniku) za Mladena Gavranića (Rado) kojeg je upoznala putem pisama.

Autorica knjige opisuje životni put svoje majke, a sama je knjiga posveta svim našim iseljenicima (posebno ženama) koji su trbuhom za kruhom odlazili u njima nepoznate zemlje i prvi put se susreli s drugim kulturama i jezicima.

Na početku promocije knjige prisutnima se obratila v.d.ravnateljice Knjižnice Nina Cvitković Đone, a program je moderirala djelatnica knjižnice Franciska Jurišić Bačić koja je i razgovarala s autoricom. Na kraju promocije prisutnima se obratio Franko Bačić, autoričin rođak koji je izrazio zahvalnost Knjižnici na organizaciji promocije knjige.

Zbog epidemiološke situacije i nemogućnosti dolaska iz Australije autorica se promociji knjige pridružila virtualno, putem Zoom-a zajedno sa svojom brojnom obitelji. Promocija je bila dvojezična i ovim putem se zahvaljujemo gđi. Oliveri Telenti na prijevodu te Dubrovačko-neretvanskoj županiji na financijskoj potpori.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.