Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Čari skromnija svečanost uz svetkovinu sv. Petra i Pavla

29.06.2021.

12:49

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Danas se u Čari na otoku Korčuli obilježava Dan župe sv.Petra i Viteškog udruženja Kumpanija. Zbog epidemioloških mjera svečanost proslave je skromnija nego dosadašnjih godina. Prema programu u 19 sati će se u župnoj crkvi Sv. Petra održati sveta misa uz blagoslov kipa sv. Petra i Kumpanije.

U 20 sati na manjem trgu ispred župne crkve koja se nalazi u samom središtu mjesta će uz nastup Glazbene udruge “Crnomiri” biti izveden svečani nastup viteškog plesa s mačivima Kumpanija i starinskog plesa Tanac.

Župna crkva posvećena sv. Petru se prvi put spominje 1415. g. Dva puta je pregrađena da bi 1990. dobila i dograđeni zvonik.

U gradu Korčuli u 18 sati i 30 miuta je sveta misa u maloj crkvici sv. Petra nakon koje će se po tradicionalnom običaju na trgu ispred crkvice sv. Petra se održava i atraktivno preskakanje upaljene vatre od mirisnog smilja, čije događaj posebno oduševljava djecu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.