Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Čilipima radionica umijeća izrade čipke na batiće

11.02.2020.

17:07

Autor: Radio Dubrovnik

Muzeji i galerije Konavala

Muzeji i galerije Konavala

Foto: - / -

Umijeća izrada čipki, nekad sveprisutnih ukrasa u kućanstvima, odijevanju i sakralnom ruhu, polako nestaju iz suvremenog života. Na području cijele Hrvatske čipke nalazimo na ruralnom i sakralnom ruhu, bilo da je riječ o čipkama na iglu ili na batiće.

Za razliku od čipke na batiće, nama u primorskom kraju poznatije su čipke na iglu kao što su paška i hvarska čipka. Čipku na batiće danas poznajemo kao lepoglavsku čipku premda je nalazimo i u konavoskom ruhu što potvrđuje njenu sveprisutnost u prošlosti.

Osim što se nalazi na konavoskim pokrivačama koje su nošene do druge polovice 19. stoljeća, čipka na batiće krasi brojne upotrebne tekstilne predmete koji su korišteni u kućanstvu. Posljednje osobe koje su izrađivale čipku su dumne picokare u gradu, dok na terenu nije zabilježena takva radinost.

Upravo zbog oskudnih saznanja i potrebe da se upoznaju mogućnosti umijeća, Muzeji i galerije Konavala organiziraju radionicu čipkarenja na batiće s vrsnim čipkarom i edukatorom Igorom Berošom iz Zagreba koji niz godina provodi edukaciju čipke na batiće.

Radionica će se održavati od 10. do 14. ožujka od 16 do 20 sati.

"Osigurali smo batiće i sav materijal koji je potreban. Broj polaznika je ograničen, pa molimo za prijavu na info@migk.hr, zmk@migk.hr ili na telefon 020 690 641, 020 772 249", ističu organizatori.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.