Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Državnom arhivu radionica "Statut i svakodnevica"

10.05.2022.

08:27

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Palača Sponza u Dubrovniku

Palača Sponza u Dubrovniku

Foto: HRT - Radio Dubrovnik / -

U sklopu programa obilježavanja 750. obljetnice donošenja Dubrovačkog statuta, danas u 10 sati u čitaonici Državnog arhiva u Dubrovniku održat će se radionica „Statut i svakodnevica“.

Radionica, namijenjena prvenstveno maturantima dubrovačkih srednjih škola, otvorena je i za zainteresiranu javnost, a organizirana je u suradnji Sveučilišta u Dubrovniku - Studija „Povijest Jadrana i Mediterana“ i Državnog arhiva u Dubrovniku.

Radionicu će voditi docentice Jasenka Maslek i Irena Ipšić sa Sveučilišta u Dubrovniku, a sastojat će se od kratkih studentskih izlaganja na tri odabrane teme sadržajno vezane uz Dubrovački statut iz 1272. godine,. Predviđeno je i interaktivno sudjelovanje učenika kroz pitanja i komentare, kao i uvid u jedan od sačuvanih prijepisa Statuta koji se čuvaju u Državnom arhivu u Dubrovniku.

Riječ je o prvoj od dvije previđene radionice u obljetničkoj godini.

Godina dubrovačkog statuta obilježava se nizom različitih programa kroz cijelu godinu koji se odvijaju u suorganizaciji Grada Dubrovnika, Zavoda za povijesne znanosti HAZU, Državnog arhiva u Dubrovniku i Turističke zajednice Grada Dubrovnika te u partnerstvu sa Dubrovačkim muzejima, Dubrovačkim knjižnicama, Kazalištem Marina Držića, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Folklornim ansamblom Linđo, Dubrovačkom baštinom, Sveučilištem u Dubrovniku - Studijem “Povijest Jadrana i Mediterana” i Umjetničkom školom Luke Sorkočevića.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.