Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Dubi Trpanjskoj proslavljen blagdan svetog Ilije proroka

22.07.2020.

11:00

Autor: Radio Dubrovnik

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

U Dubi Trpanjskoj i ove je godine na osobit način proslavljen blagdan svetoga Ilije proroka, koji za stanovnike tog malog mjesta u trpanjskoj općini uz vjersko ima i snažno društveno i emocionalno značenje.

U Dubi je, naime, od davnina običaj da se o svetome Iliji u njoj uz stalno nastanjene malobrojne žitelje okupe i brojni Dubljani i njihovi potomci iz iseljeništva u zemlji i svijetu. Najviše ih je u američkoj saveznoj državi Louisiani, gdje su na glasu kao vrsni ribari i uzgajivači kamenica u uvalama na ušću rijeke Mississippi.

Iseljavanje iz Dube u Ameriku počelo je sredinom 19. stoljeća i nema nijednog kraja duž naše obale iz kojeg je veći postotak iseljenika u Sjevernoj Americi. Iseljeni Dubljani snažno su povezani s rodnim krajem gdje su sagradili i svoje kuće a ove ih je godine zbog korona virusa bilo manje nego prethodnih godina. Dubljani su i zaslužni što se najviše pelješko brdo nekoć zvano i Perunovo po slavenskom božanstvu danas zove po svetom Iliji nakon što su u 19. stoljeću na njegovom 961 metar visokom vrhu sagradili zavjetnu crkvicu posvećenu svetima Iliji i Panteliji. Ostaci crkvice danas se tek naziru a u spomen na nju članovi Planinarskog društva Sveti Ilija u Orebiću pod vrhom su postavili kameni reljef s likom svetog Ilije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.