Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Dubrovniku počinje 14. Laus akademija

26.08.2019.

10:13

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

U Dubrovniku se od 27. kolovoza do 16. rujna održava 14. LAUS Akademija, koja ponovno okuplja najbolje mlade glazbenike iz cijeloga svijeta da u inspirativnom okruženju Umjetničke škole Luke Sorkočevića usavršavavaju svoje glazbeničke vještine.

Akademiju vode svjetski poznati solisti i profesori - violinist Leonid Sorokow (Austrija) i Goran Končar (Hrvatska), violončelist David Grigorian (Njemačka) te prvi put pijanist i skladatelj Bruno Vlahek i pijanistica Dubravka Vukalović koji će držati majstorski seminar za solo klavir i za klavirski duo.

Za vrijeme trajanja LAUS Akademije održat će se i ciklus od šest koncerata "LAUS OTKRIĆA" na kojima će nastupiti profesori i najbolji polaznici majstorskih seminara.

Cilj LAUS Akademije je pomoći mladim glazbenicima da se pripreme za međunarodnu profesionalnu pozornicu uz istovremeno stvaranje suradničke mreže pedagoških i koncertnih organizatora koji mogu omogućiti mladim glazbenicima stjecanje neophodnih profesionalnih iskustava.

Na proteklih 13 LAUS Akademija održano je više od 85 majstorskih seminara za violinu, violončelo, klavir, solo-pjevanje, rog, dirigiranje, kompoziciju, komornu glazbu sudjelovalo je više od 1350 mladih glazbenika iz više od 40 zemalja sa svih kontinenata održano je više od 100 koncerata u prekrasnim prostorima Dubrovnika (Knežev dvor, Palača Sponza, Dominikanska crkva, Isusovačka crkva, UŠ Luke Sorkočevića) i po dubrovačkoj županiji (Ston, Slano, Cavtat, Šipan, Lastovo, Korčula) organizirano je niz susreta s umjetnicima, okruglih stolova, razgovora, snimanja, radionica, slušaonica, druženja…

LAUS Akademija Dubrovnik osmišljena je s idejom da se mladim hrvatskim glazbenicima ponudi mogućnost usavršavanja s najvećim svjetskim imenima u njihovoj vlastitoj sredini.

Intenzivni kontakti što ih mladi polaznici uspostavljaju u Dubrovniku za trajanja Akademije kako međusobno tako i s uglednim svjetskim pedagozima, za njih su izvor dragocjenih spoznaja koje pridonose njihovu znanju i zrelosti, a time, kada je riječ o hrvatskim polaznicima i hrvatskoj glazbenoj kulturi u cjelini.

Istovremeno želimo osvjestiti važnost visoko profesionalnog predstavljanja hrvatske glazbe i umjetnosti kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

Tijekom godina na LAUS Akademiji sve više su sudjelovali i mladi glazbenici iz cijeloga svijeta prepoznavši kvalitetu akademije. Tako su između više od 1300 polaznika uz polaznike iz Hrvatske sudjelovali mladi iz susjednih zemalja Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Crne Gore kao te iz više od 30 zemalja sa svih kontinenata poput Austrije, Njemačke, Engleske, Italije, Francuske, Španjolske, Litve, Estonije, Kazahstana, Maroka, Tajvana, Japana, Južne Koreje, Kolumbije, Mađarske, Italije, Španjolske, Švicarske, Azerbejđana, Rusije, Ukrajine, Belgije, Velike Britanije, Danske, Poljske, Rumunjske, Sjedinjenih američkih država.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.