Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Dvorani Visia premijera malteškog filma "Luzzu"

06.05.2022.

15:40

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

U Dvorani Visia premijera malteškog filma "Luzzu"

U Dvorani Visia premijera malteškog filma "Luzzu"

Foto: Kinomagistrala / -

Četvrti filmski program Kino magistrale – zajedničkog projekta jadranskih kina u Rijeci, Splitu i Dubrovniku koji, među ostalim, donosi simultane premijere znamenitih europskih filmova – rezerviran je za premijeru drame "Luzzu" Alexa Camillerija, prvi malteški film ikad prikazan na platnu velikog festivala, i to onog u Sundanceu, gdje je za svoju impresivnu glumačku izvedbu naturščik Jesmark Scicluna u konačnici i nagrađen.

Premijera ove nagrađivane malteške drame u Dvorani Visia održava se u 20 sati, uz gostovanje redatelja Alexa Camillerija.

Film prati mladog malteškog ribara koji uzdržava obitelj starom ribolovnom tradicijom, na naslijeđenom drvenom brodu. Ipak, ulov postaje sve slabiji, a uz brigu za zdravlje novorođenog djeteta, zakonske restrikcije i kompetitivno ribarsko tržište, Jesmark na rubu financijske krize ulazi u svijet ilegalnog ribolova, okrećući leđa generacijama tradicijskog ribarstva.

Riječ je o filmu upečatljive lokalne boje koji jetko kritizira europsku mediteransku politiku. Zamislite da se morate odreći nečega što volite jer nemate izbora osim da odustanete, a egzistencija vaše obitelji ovisi o tome. Kako biste se osjećali?

Nakon premijere uslijedit će razgovor s redateljem.

Kino magistrala obuhvaća kina duž Jadranske magistrale – Kino Mediteran, Art-kino u Rijeci, Kinoteku Zlatna vrata u Splitu i Kinematografe Dubrovnik, a ujedinjena u cilju da nakon pandemijske krize zajedničkim snagama vrate publiku u kina.

Jedan je to od petnaest europskih projekta i jedini iz Hrvatske koji je financijski podržala mreža Europa Cinemas i Kreativna Europa potprogramom MEDIA, a podržali su ga i Hrvatski audiovizualni centar te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.