Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U IUCU-u otvaranje izložbe Sabine Müller-Funk pa koncert "Orlandotrip"

24.07.2022.

07:36

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

U IUCU-u otvaranje izložbe Sabine Müller-Funk pa koncert "Orlandotrip"

U IUCU-u otvaranje izložbe Sabine Müller-Funk pa koncert "Orlandotrip"

Foto: IUC / -

U godini 50. obljetnice, Interuniverzitetski Centar Dubrovnik poziva na otvaranje izložbe Sabine Müller-Funk “Himmelüber” nakon kojega slijedi kino-koncert “Orlandotrip “ u izvedbi Fox on Ice (Anna Luca Poloni i Christian Mair). Ovi događaji se održavaju večeras u 19 i 20 sati u atriju i dvorani “Ivan Supek” zgrade IUC-a.

Programi austrijskih umjetnika se odvijaju u sklopu tečaja Interuniverzitetskog centra “Paradigme europske kulturne analize. Sredozemlje kao zajednički prostor” kojim se propituju pitanja europskog identiteta, sličnosti i razlika te različitih preklapanja na zajedničkom moru.

Sabine Müller-Funk je slobodna umjetnica iz Austrije. Bavi se temama sjećanja, rukopisa i arhiva, membrana i sažimanja. Izražava se slikarstvom, instalacijama, skulpturama, često sa staklom, fotografijom i umjetničkim instalacijama u prirodi.

Ovom prigodom, u seriji radova “Himmelüber” (“Nebo iznad”) autorica problematizira slike Mediterana kao europskog prostora snova inspirirana tekstovima, riječima, poezijom autora koji – često s druge strane Mediterana – imaju pred sobom još jedan drugačiji prostor snova: sigurnu Europu. Dvije različite perspektive preklapaju se u ovim slikama: za Europljane, morski horizont je metafora za prostranstvo i otvorenost, za migrante, s druge strane, čežnja (san) je kopno kao simbol slobode, blagostanja i sigurnosti. To je prostor iz kojeg europska umjetnica fotografira more.

Više na http://www.sabine.mueller-funk.com/himmelueber.php

Anna-Maria Krassnigg aka Anna Luca Poloni je glumica, spisateljica, redateljica i kazališna redateljica, a Christian Mair glazbenik, skladatelj, te filmski i kazališni producent. Zajedno izvode “Orlandotrip” pod imenom Fox On Ice.

“Orlandotrip” je kino-koncert o mitu o Orlandu. Tema je putovanje mladića koji je imenovan ambassadorom pri Otomanskom carstvu, koji dva puta pređe Mediteran, te se vrati kao žena. Radnja se prepričave putem 12 pjesama koje se temelje na stihovima Anne Luca Poloni uz narativne prekide. Video isječci sa scenskim asocijacijama prate koncert. Ariostov “Orlando Furioso” i “Orlando” Virginie Woolf su kumovi izvedbi. Priča o moru. Trijumf nesvjesnog i fenomen fluidnosti.

Više na https://orlandotrip.eu/

Ove kulturne programe podržava Austrijski kulturni forum, a izvedbe će biti na engleskom jeziku. Ulaz na ove događaje je besplatan. Nakon izvedbi Interuniverzitetski centar poziva na druženje s umjetnicima uz prigodni domjenak.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.