Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Kneževu dvoru otvorena izložba "Napoleonova cesta u Dalmaciji"

06.05.2021.

08:30

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovački muzeji

Dubrovački muzeji

Foto: - / -

U organizaciji Dubrovačkih muzeja i Državnog arhiva u Zadru, izložba „Napoleonova cesta u Dalmaciji – doprinos francuske uprave u razvoju cestogradnje u Dalmaciji početkom 19. stoljeća“ otvorena je u Kneževu dvoru, a posjetitelji je mogu pogledati od četvrtka 6. svibnja.

Izložba prikazuje kako je francuska uprava, na čelu s generalom Marmontom, u Dalmaciji inicirala i realizirala izgradnju određenih dionica tzv. „Napoleonove ceste“ koja je trebala prolaziti cijelom dužinom Ilirskih pokrajina, od Ljubljane do Dubrovnika i dalje prema jugu. Segmenti koji su izgrađeni za vrijeme francuske uprave danas su dio graditeljske baštine Republike Hrvatske.

Na izložbi je prikazano različito arhivsko gradivo vezano uz gradnju cesta - karte, planovi, nacrti, spisi i fotografski materijal. Najveći dio vrijednih izložaka su iz fondova i zbirki Državnog arhiva u Zadru, a korišteni su i materijali iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatskog državnog arhiva, Muzeja grada Šibenika, Muzeja „Pays du Châtillonnais“ i Franjevačkog samostana na Visovcu.

Izložba je prvotno bila postavljena u Francuskom institutu u Zagrebu i u Državnom arhivu u Zadru 2019. godine, a dubrovačka će je publika moći pogledati do 6. lipnja 2021. godine.

Autori izložbe su viši arhivist Denis Martinović i arhivistica Karolina Ražov iz Državnog arhiva u Zadru, dok je koordinatorica dubrovačke izložbe viša kustosica Dubrovačkih muzeja Lucija Vuković.

Na otvaranju su govorili ravnateljica Dubrovačkih muzeja dr. sc. Julijana Antić Brautović, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru doc. dr. sc. Ante Gverić i autorica Karolina Ražov, a video pozdravom se obratio i veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj Nj. E. Gaël François Veyssière.

Izložbu je otvorila zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.