Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Knjižnici izložba "Papinstvo i Bugari"

30.08.2019.

09:22

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice

Dubrovačke knjižnice

Foto: - / -

Veleposlanstvo Republike Bugarske u prizemlju Narodne knjižnice Grad večeras u 19 sati otvara izložbu "Papinstvo i Bugari" (od 9. do 21. stoljeća). Izložba je prije toga bila smještena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i Đakovu.

Izložba je posvećena kršćanskim korijenima Europe i odnosima između Bugarske i Svete Stolice.

Šezdeset panela (80×100) prati veze između Bugarske i papinskih institucija od 9. stoljeća do danas. U bugarskoj povijesti ti su odnosi odigrali veliku ulogu – od priznavanja slavenskog pisma do borbe za samostalnu bugarsku crkvu, a u ranom srednjem vijeku Bugarska je bila jedna od prvih ranosrednjovjekovnih država i gotovo je odmah uspostavila trajni odnos s Vatikanom.

Izrađena je povodom proslave 370. obljetnice osnivanja Katoličke Nikopolske biskupije (1648.-2018.), 330. obljetnice Čiprovskog ustanka (1688.-2018.) i 140. obljetnice oslobođenja Bugarske (1878.-2018.).

Izvedena je uz isključivu pomoć: Katoličke Nikopoljske Biskupije, Papinskog odbora za povijesne znanosti, Vatikanskog tajnog arhiva i Vatikanske apostolske knjižnice;Centra za slavensko-bizantska istraživanja „Prof. Ivan Dujčev“ kod Sveučilišta “Sv. Kliment Ohridski” u Sofiji; Sveučilišta u Veliku Tarnovu “Sv. Ćirila i Metoda “; Općine Veliko Tarnovo; Katoličke župe “Bl. Gospa od ogrlice “, Veliko Tarnovo; fondacije ”Sv. Ivan XXIII.“ – Bergamo.

Stručni konzultant izložbe je prof. Krasimir Stanchev, a kustosi su prof. dr. Axinia Džurova, dr. Kiril Plamen Kartaloff, mons. Strahil Kavalenov (Katoličke Nikopoljska Biskupija).

Izložba „Papinstvo i Bugari” (od 9. do 21. stoljeća) bit će otvorena dva tjedna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.