Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Korčuli održano predavanje obrane od Turaka 1571.godine

05.03.2021.

11:41

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Niko Perić

Niko Perić

Foto: - / -

Povodom obilježavanja 450. obljetnice turskog napada na Korčulu 1571.godine održano je u organizaciji Društva turističkih vodiča Grada Korčule u četvrtak navečer u kino dvorani u Korčuli predavanje Aljoše Milata na temu "Uluz Alija – naš protivnik".

Predavanje je od manjeg broja posjetitelja, zbog epidemioloških mjera nagrađivano češćim aplauzom i oduševljenjem velikog broja pratitelja putem video prijenosa.

Veoma dopadljivim predavanjem i istraživanjem Korčule u vrijeme 16.stoljeća Aljoša Milat je zavičajnim osvrtom objasnio značaj utvrđenog uporišta Korčule u vrijeme turske opsade, kao izravni svjedok opasnosti nakon što je između Turaka i ujedinjenih sila Venecije, Španjolske i papinske države započet veliki ratni sukob poznat pod imenom Lepantske bitke. Jedan dio brodovlja neposredno prije sukoba otisnuo se u Jadran prema Korčuli.predvođen alžirskim potkraljem Uluz Alijom i Karakozijem, zapovjednikom Valone.

Unatoč dramatičnim trenucima opsade i uništavanja Korčule,Aljoša Milat je ipak Uluz Aliju usporedio s jednim od najvećih admirala Sredozemlja. Njegovim sakupljenim podacima moglo se saznati da se Uluz Alija rodio u Kalabriji u La Castelli pod imenom Giovanni Dionigi Galeni. Sa 17 godina ga zarobljavaju Turci i on postaje veslač na galiji. Nakon nekoliko godina prihvaća Islam i počinje napredovati u karijeri. Plovio je sa Dragutom i Pijale- pašom. Pijale paša je inače Pelješčanin rođen u Vignju.

Godine 1568. Uluz Ali postaje vicekralj Alžira. Kada je sultan Selim II, sin Sulejmana Veličanstvenog, napao Cipar 1571. g. Uluz Ali je sa svojom flotom ušao u Jonsko i Jadransko more. Ispred Valone u Albaniji zarobio mletačku galiju Lecce Mocenigo Bassadona koju je izgradio korčulanin Francesco di Curzola u Veneciji 1569.g. Taj brod je inače potonuo kraj otoka Gnalića u blizini Pašmana 1583. i o njemu je napisana interesantna knjiga Brodolom kod Gnalića. Uluz Alija osvaja Ulcinj, Bar i Budvu i dolazi pred Korčulu 1571. na Veliku Gospu.

Korčula je imala samo 153 muškarca sposobna za borbu, ali pod vodstvom Antuna Rozanovića i uz pomoć orkanske bure koja je iznenada zapuhala uspjeva se obraniti.

*Aljoša se nije zadržavao na obrani Korčule već je tema bila isključivo Uluz Ali Obrana Korčule je opjevana od Andrije Kačića Miošića u knjizi Razgovor ugodni naroda slovinskog, najtiskanijoj knjizi u Hrvatskoj (70 izdanja). U stara vremena dok je Aljoša bio dijete pjevala se po selima otoka u kominima i prenosila usmenom predajom s koljena na koljeno a Aljoša je i zapjevao par kitica.

Uluz Alija je sudjelovao u Lepantskoj bitci u listopadu 1571. gdje je zapovjedao lijevim krilom turske mornarice. Nakon što je poraz bio neminovan uspio je sa svojim galijama doći natrag u Istambul gdje mu je sultan Selim II dao počasnu titulu Kılıç (Sablja) i imanovao ga Kapudan pašom - vrhovnim zapovjednikom turske mornarice. Zajedno s Pijale pašom u vrlo kratkom vremenu je obnovio tursku mornaricu.

Umro je 1587. u Istambulu, bez nasljednika i pokopan je u Kılıç Ali Paša đamiji koju mu je izgradio najpoznati turski arhitekt Mimar Sinan. Sva njegova ostavština je prešla u ruke države. U njegovom rodnom mjestu La Castelli 1989. g. postavljen je spomenik najslavnijem mještaninu Uluz Aliji.

Zanimljivo je spomenuti da se opsada Korčule zbila 15. kolovoza 1571.godine na blagdan Velike Gospe, čiju je obranu organizirao i vodio tadašnji kanonik Antun Rozanović, pa se u vjerničkom puku stoljećima odaje Gospi zahvalnost koja je u sred ljeta pomogla snalažljivoj obrani potpomognuta jakim nevremenom, praćenim vjetrom, kišom, grmljavinom i valovima, uspjela zaustaviti tursku mornaricu koja je s velikim gubicima brodova i posade, morala odustati od osvajanja Korčule, a i cijelo ovo područje je bilo spašeno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.