Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Korčuli počeli "Dani Petra Šegedina"

12.09.2020.

13:08

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Sinoć su u Gradskoj vijećnici u Korčuli započeli osmi po redu "Dani Petra Šegedina", koje se održavaju do nedjelje 13. rujna. Ova kulturno – znanstvena manifestacija je u odnosu na prošle zbog pandemije Covid-19 prilagođena novim okolnostima.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Grada Korčule Andrija Fabris, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora, s napomenom da će se zbog ograničenog broja prisutnih i prema smjernicama Stožera civilne zaštite izlaganje moći pratiti korištenjem video veze, na internetskoj stranici Grada Korčule i Gradskog muzeja.

Uz uvodni osvrt Ane Batinić i Sani Sardelić, uz sjećanje na prvog znanstvenog voditelja "Dana Petra Šegedina"  akademika Dubravka Jelčića, slijedeća dva dana će 11 izlagača govoriti o hrvatskom književniku, akademiku Petru Šegedinu, rođenom u Žrnovu na Korčuli 8. srpnja 1909., a preminuo u Zagrebu 2. rujna 1998.

Radio je kao učitelj u Kuli Norinskoj i Račišću na Korčuli. U Zagreb dolazi 1936. i uključuje se u krug Krležinih suradnika. Pisao je novele, romane, eseje i putopise. Bio je tajnik Matice hrvatske, a također i na čelu Društva hrvatskih književnika 1953. te od 1968. do 1970. Godine 1989. je izabran za predsjednika Matice hrvatske. Od 1963. je redoviti član HAZU. Autor je više romana, među kojima i romana "Djeca božja" te esejističko-polemičke proze "Svi smo mi odgovorni".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.