Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Kući Bukovac održano predavanje o karnevalskim običajima u Cavtatu

19.02.2022.

10:47

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

U Kući Bukovac održano predavanje o karnevalskim običajima u Cavtatu

U Kući Bukovac održano predavanje o karnevalskim običajima u Cavtatu

Foto: Muzeji i galerije Konavala / -

U četvrtak, 17. veljače u Kući Bukovac održano je predavanje o karnevalskim običajima u Cavtatu.

Muzejska pedagoginja Petra Kralj Fox dala je općeniti uvod o povijesti karnevala, a naglasak izlaganja bio je na bogatoj cavtatskoj karnevalskoj tradiciji, kao i na nekim zaboravljenim običajima koji danas više nisu dio karnevalskog kalendara.

Riječ je o zabavi koja se zvala pucanje lopižica, a što je zanimljivo, održavala se nakon završetka svih pokladnih manifestacija, i to u doba korizme.

Iako je još u sjećanju starijih članova zajednice, običaj spaljivanja karnevala jedna je od karnevalskih inscenacija koja se nije obnovila nakon Domovinskog rata.

Zahvaljujući dječjim likovno-edukativnim radionicama u Kući Bukovac, i najmlađi sumještani mogli su kroz niz radionica koje su se tijekom 2018. i 2019. godine održavale u Kući Bukovac upoznati s ovim zaboravljenim, a nekad nezaobilaznim karnevalskim običajima, o čemu je također govorila Petra Kralj Fox, voditeljica radionica.

Nakon izlaganja razvila se vrlo živa rasprava o osobnim sjećanjima na vrijeme kad je Cavtat uistinu bio karnevalski grad.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.