Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Kući Bukovac predavanje "Jadranski pejzaži Vlaha Bukovca"

22.09.2022.

09:43

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Veduta Cavtata sa stare razglednice

Veduta Cavtata sa stare razglednice

Foto: Kuća Bukovac / -

Sofija Merenik, istraživač suradnik na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i studentica doktorskih studija kod mentora prof. Igora Borozana i prof. Simone Čupić, predstavit će u 18 sati u Kući Bukovac svoje izlaganje "Jadranski pejzaži Vlaha Bukovca" koje je pripremala za znanstveni skup "Vlaho Bukovac, umjetnik i njegovo djelo" u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu u svibnju 2022. godine.

Autorica će predstaviti Vlahov pristup primorskim vizurama od najranijih radova u djetinjstvu do zrelih slikarskih postignuća. Kroz Bukovčev odnos prema svjetlosti i njegovom dubokom zanimanju za sam fizički fenomen kontekstualizirat će se njegovi slikarski izbori rješavanja određenih slikarskih problema. Premda Vlaha Bukovca poznajemo više kao vrsnog portretista i majstora velikih kompozicija, njegov doprinos slikarstvu koji je ostvario pejzažima zaslužuje posebnu pozornost.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.