Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Kući Bukovac predavanje "Odjeci Milenijske izložbe u Budimpešti 1896."

14.07.2022.

07:26

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

U Kući Bukovac predavanje "Odjeci Milenijske izložbe u Budimpešti 1896."

U Kući Bukovac predavanje "Odjeci Milenijske izložbe u Budimpešti 1896."

Foto: Kuća Bukovac / -

Večeras u 19 sati, kao dio programa obilježavanja 100. obljetnice smrti Vlaha Bukovca u Kući Bukovac, viša kustosica Helena Puhara održat će izlaganje pod naslovom Odjeci Milenijske izložbe u Budimpešti 1896. – Bukovac i zagrebačka šarena škola.

Milenijska izložba u Budimpešti organizirana je 1896. godine povodom proslave tisuću godina Ugarskog Kraljevstva. Iako je prvenstveno bila namijenjena prezentaciji ugarskih dostignuća, istup hrvatskih umjetnika na tom događanju, zahvaljujući i Bukovčevom zalaganju, zamišljen je kao politička i kulturna afirmacija Hrvatske.

U Budimpešti su se po prvi put Hrvati predstavljali samostalno, u četiri hrvatska izlagačka paviljona, među kojima se nalazio i paviljon za umjetnine i historičke spomenike, čija će konstrukcija, nakon završetka izložbe, biti prenesena u Zagreb.

O hrvatskoj umjetnosti i umjetnicima koji su izlagali u izdvojenom paviljonu pisao je inozemni tisak s iznenađenjem i u superlativima. Najviša priznanja išla su na račun Bukovca i Frangeša, ali zabilježena je cjelokupna umjetnička grupacija kao cjelina visokih umjetničkih kvaliteta, kako je pisao ondašnji tisak – zagrebačka šarena škola koju vodi Bukovac.

Bila je to dobra prilika, zaokružiti već započeti rad na oblikovanju hrvatskog nacionalnog identiteta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.