Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Kući Bukovac predavanje "Rani radovi Vlaha Bukovca"

29.09.2022.

07:17

Autor: Radio Dubrovnik

U Kući Bukovac predavanje "Rani radovi Vlaha Bukovca"

U Kući Bukovac predavanje "Rani radovi Vlaha Bukovca"

Foto: Vlaho Bukovac / Kuća Bukovac

Povodom obilježavanja 100. obljetnice smrti Vlaha Bukovca, u 18 sati u Kući Bukovac muzejska pedagoginja Maris Stanović održat će izlaganje „Rani radovi Vlaha Bukovca“, kojim će se kontekstualizirati amatersko stvaralaštvo unutar turbulentnih životnih okolnosti dječaka i mladića Vlaha Bukovca.

Put do sazrijevanja i shvaćanja slikarstva kao životnog poziva pratit će se preko dječačkih radova iz Cavtata, radova nastalih tijekom kratke pomorske karijere, zidnih oslika rodne kuće te konačno američkih radova kod kojih se prvi put može govoriti o određenim slikarskim dosezima.

Broj sačuvanih radova iz vremena prije početka školovanja u Parizu 1877. godine malen je, no dostupna dokumentacija i autobiografski tekst kao izvor sjećanja na okolnosti nastanka radova pružaju izniman uvid u samouki razvoj umjetnikova talenta, koji je u ovom periodu bez postojanja direktnih likovnih uzora i slikarskih znanja.

Volja i upornost, a nadasve unutarnji slikarski poziv i želja za usavršavanjem, koja će kulminirati za vrijeme boravka u San Franciscu, učinit će da Bukovac prepozna svoj put koji će slijediti kroz čitav život.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.