Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

15:17 / 11.05.2021.

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

U Kuni predstavljena kamena skulptura "Dodir" Emila Bobanovića Ćolića

TZO Orebić

TZO Orebić

Foto: - / -

U Kuni je uz prigodnu svečanost predstavljena 220 centimetara visoka kamena skulptura „Dodir“ akademskog slikara i kipara rođenog Kunovljanina Emila Bobanovića Ćolića, postavljena na trajnoj lokaciji nasuprot perivoju i Meštrovićevom kipu Mata Celestina Medovića na ulazu u to pelješko mjesto.

Kunu s pravom zovu i kolijevkom pelješkog likovnog stvaralaštva.

Skulpturu je po uputama autora na licu mjesta isklesao klesarski majstor Deni Krizmanić iz tvrtke „Kamen“ u Pazinu koja je donirala kamen.

Taj iznimni kulturni događaj nazvan simboličnim dodirom dva naša poluotoka Istre i Pelješca, Grada Labina i Općine Orebić održan je u sklopu ovogodišnjeg 43. Mediteranskog kiparskog simpozija uz potporu Općine Orebić, Grada Labina i Istarske županije.

Kako je u prigodi otkrivanja skulpture, pozdravljajući nazočne i autora, rekla predsjednica Udruge Mediteranski kiparski simpozij Renata Kiršić, tim činom Grad Labin odaje dužnu počast Emilu Bobanoviću Ćoliću koji je tijekom svog 31. godišnjeg boravka i djelovanja u tom istarskom gradiću postavio neizbrisivi trag ne samo kao izuzetan umjetnik nego i kao vrsni pedagog, odgojivši generacije učenika koji kao i njihov učitelj nastavljaju oplemenjivati svoju životnu sredinu.

Goste iz Istre i druge nazočne, a osobito autora skulpture 95-godišnjeg Emila Bobanovića Ćolića koji sada živi na relaciji Kuna-Trstenik pozdravili su i zahvalili načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić i predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Mato Celestin Medović u Kuni  Branko Meštrović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.