Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Lazaretima izložba "COVID-19 i kuga: sadašnjost u prošlosti"

10.09.2020.

08:31

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačka baština

Dubrovačka baština

Foto: - / -

Otvaranje izložbe "COVID-19 i kuga: sadašnjost u prošlosti" održat će se u 20 sati u Lazaretima, dubrovačkoj utvrdi zdravlja. Izložba pruža uvid u povijest iznimno uspješnog protuepidemijskog sustava Dubrovačke Republike i samih Lazareta.

Pored toga, uspoređuje konkretne epidemiološke, gospodarske i socijalne mjere koje je provodila Dubrovačka Republika s onima koje se provode danas u borbi s COVID-19 pandemijom. Mjere su zapanjujuće slične, gotovo identične od držanja fizičke distance do beskontaktnog plaćanja. Malo što se promijenilo u borbi protiv nepoznatih zaraznih bolesti.

Izložba između ostalog pokazuje kako je Republika uspješno balansirala između kuge i ekonomskog opstanka. Pažljivo su se osmišljavale i disciplinirano provodile protuepidemijske mjere s glavnim ciljem - osiguranjem stabilnosti trgovine.

Izložba “COVID-19 i kuga: sadašnjost u prošlosti“ nastala je u suradnji Grada Dubrovnika, Dubrovačke baštine i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Autorice izložbe su dr. sc. Vesna Miović i Zrinka Lucianović.

Prilikom boravka u izložbenim prostorima obvezno je nošenje maske, uz poštivanje ostalih epidemioloških mjera.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.