Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Lazaretima izložba "Dubrovački krovovi: šetnja kroz prošlost"

22.04.2022.

07:01

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Izložba "Dubrovački krovovi: šetnja kroz prošlost"

Izložba "Dubrovački krovovi: šetnja kroz prošlost"

Foto: Dubrovačka baština / -

Izložba "Dubrovački krovovi: šetnja kroz prošlost“ bit će otvorena večeras u 19 sati u Lazaretima, u 3. i 4. lađi.

Projekt RE DU TILE - Dubrovački krovovi bavi se povijesnim razvojem i značajem kupe kanalice za Dubrovnik i njegovu okolicu. Na izložbi će se prikazati povijest razvoja kupe kanalice (kao prvog oblika krovnog crijepa u Europi nakon rimskih imbrexa i tegula), povijest njezine proizvodnje u Kuparima, način izrade kanalice, klasifikacija njenih različitih tipova te aktualna fotodokumentacija krovova sjeverne strane Grada. Pored toga, predstavit će se prikupljene fotografije krovova koje su kroz projekt dostavili građani, a odnose se na razdoblje od 1920-tih do potresa 1979. godine.

Autorice izložbe su: Kristina Kojan Goluža, Vasilija Todorović, Dora Mihaljević, Gloria Loborec, Antonia Kunjašić, Viktorija Žuvela i Romana Ficović

Izložba je nastala u suradnji sa Zavodom za obnovu Dubrovnika, Dubrovačkim muzejima, Franjevačkim samostanom u Dubrovniku, DPDS, UPUK "Baština", Dubrovačkim vatrogascima i Općinom Župa Dubrovačka.

Realizaciju izložbe financijski su poduprli Caboga Stiftung i Studentski zbora Sveučilišta u Dubrovniku.

Izložba će biti otvorena do 2. svibnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.