Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Lazaretima Manja Ristić i Mark Vernon: Improvizacija dvoglavog čudovišta

15.10.2021.

14:57

Autor: Radio Dubrovnik

ARL

ARL

Foto: - / -

Art radionica Lazareti večeras će u programu "Ozvučeni listopad" koncertom eksperimentalne glazbe i impro-zvuka predstaviti Manju Ristić i Mark Vernona. Početak svirke je u 19:30, a ulazak je slobodan.

"Zvučna avantura kakvoj nema premca! Pridružite nam se u improvizacijskom čarobjnaštvu dvoglavog čudovišta. Ristić / Vernon probudit će stare zidine Lazareta kolekcijom opsjedajućih zvukova iz njihovih zvučnih arhiva te pružiti nove poglede i uvide u korištenje zvučnih objekata i nekonvencionalnih instrumenata"; ističu iz ARL.

Mark Vernon dolazi iz Glasgowa, a u svome se radu bavi straživanjem ideje audio arheologije, magnetske memorije i nostalgije. U središtu njegovog rada nalazi se fascinacija intimnošću radijskog glasa, zvukom okoliša, zastarjelim medijima i prisvajanjem nađenih snimki. Bogata zbirka kućnih snimaka, audio pisama, diktiranih bilješki, poruka s telefonskih sekretarica i drugih izgubljenih glasova često pronađe put do njegovh neobičnih audio radova. Ti su različiti elementi prerađeni u radiofonijske kompozicije za emitiranje, višekanalne difuzije, snimke na nekom od čvrstih medija ili izvedbe uživo.

http://meagreresource.com/

Manja Ristić rođena je u Beogradu 1979; violinistica, sound artist, pjesnikinja, kustosica i istraživačica aktivna u prostoru elektro-akusitične i klasične glazbe, improvizacije s instumentima i eksperimentalnog sound-arta. Njezin rad stapa intuitivnu kompoziciju i prakse snimanja na licu mjesta (filed recording) s fokusom na interdiciplinarni pristup, akuzmatične forme, radio-art i akustičku ekologiju. Manja Ristić živi i radi na Korčuli.

http://manjaristic.blogspot.com/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.