Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Lazaretima predstavljanje zbirke kratkih priča "Jesmo li to bili mi"

15.07.2021.

08:31

Autor: Radio Dubrovnik

AR Lazareti/ Tea Marasović

AR Lazareti/ Tea Marasović

Foto: - / -

u sklopu ciklusa "Književnost u Lazaretima. Razgovor s Autorom." večeras u 20 sati na Komardi bit će predstavljena zbirka kratkih priča "Jesmo li to bili mi" i razgovor s autoricom, a sudjeluju autorica Luiza Bouharaoua i Staša Aras.

Luiza Bouharaoua "Jesmo li to bili mi"

Luiza Bouharaoua rođena u Splitu, živi u Zagrebu. Radi kao spisateljica, prevoditeljica i kulturna radnica. Osnivačica je Udruge Skribonauti. 2019. godine objavila je knjigu priča „Jesmo li to bili mi” koja je do sada doživjela dva hrvatska izdanja (Jesenski&Turk) te je početkom 2020. objavljena i u Srbiji (Kontrast). Za svoju prvu knjigu dobila je nagradu „Prozak” za najbolji neobjavljeni prozni rukopis, nagradu „Slavić” za najbolje debitantsko književno djelo u 2019. u Hrvatskoj te regionalnu nagradu za najbolju zbirku kratkih priča „Edo Budiša”. Dobitnica je nagrade „Mali Marulić” za najbolji dramski tekst za djecu „Jajo i Strašni Strah” koji izlazi kao slikovnica krajem 2021. godine u izdavačkoj kući Sandorf. Uredila je kolaborativnu zbirku priča zatvorenica Ženske kaznionice u Požegi i suvremenih spisateljica „Nastavi priču”. Fotoproze objavljuje na: instagram.com/luizabou/

 

O knjizi:

Prva zbirka priča Luize Bouharaoue mogla bi se kratko opisati kao generacijska knjiga i oda prijateljstvu.

„Jesmo li to bili mi“ pripovijeda o odrastanju one generacije koja bi na notorno pitanje gdje ste bili '91? mogla odgovoriti u vrtiću ili u nižim razredima osnovne škole, i ta se snažna vršnjačka pripadnost istakla i nametnula kao najvažnija identitetska odrednica, uporište, nekad i doslovno drugarski zagrljaj.

Iz priče u priču pratimo nekoliko prijatelja: od djetinjstva u Slavićevoj ulici u Splitu i igara na plaži te još dublje u prošlost, u tamu korijenja, među pretke i tetke, do otkopčavanja svijeta i vježbanja životnih lekcija, širenja po poznatim kotama i neimenovanim meridijanima, otkrivanja seksualnosti i inicijacije u svijet odraslih. Mlade junakinje i junake, često zaglavljene i izgubljene između svakodnevice i snova, ali uvijek izgubljene zajedno, veže i pokreće velika žudnju za ljubavlju koja im, iako iza ugla, neprekidno izmiče.

Ima u ovoj knjizi nenametljive mudrosti, naivne i dirljive dobrote, drskosti i oporosti kao i putenosti i zavodljive melankolije juga. Pa dok u pozadini frenetično jure automobili, zvoni alarm i žmigaju neoni, rečenice se pred nama otvaraju polako, gotovo lelujavo i vode nas kroz predjele koji su nam poznati i bliski, mada ih takvima nikad nismo vidjeli u stvarnosti.

Uistinu, iako će vam se činiti da ste u polupraznim prostorima ovih snovitih priča već bili, vjerojatno još uvijek niste čitali nešto slično.
Olja Savičević Ivančević

Iz kritike:
„Luiza Bouharaoua je autorica koja doista zna što činiti s riječima i rečenicama, tu je u svakoj rečenici jedno književnog bogatstvo. To je doista autorica pred kojom su velike stvari u književnosti.”
Jagna Pogačnik, HRT1

„Luiza Bouharaoua nam pokazuje kako intenzivno nizanje svih tih brutalnih, naturalističnih, erotskih i vulgarnih slika nipošto ne mora u konačnici rezultirati tendencioznom smjesom hard core atrakcija, nego se iz pripovjednog komponiranja pobrojanih ideja i motiva pod spretnom spisateljskom rukom može uistinu izroditi antologijski biser suvremene hrvatske kratke priče.”
Igor Gajin, Bibliovizor, Hrvatski radio 3

„Luiza Bouharaoua svojom je knjigom "Jesmo li to bili mi" pokazala da je posrijedi spisateljica na koju se u svakom smislu ozbiljno može računati u recentnoj postjugoslovenskoj književnosti."
Đorđe Krajišnik, Oslobođenje, Sarajevo

„Autorka nas neprestano odvlači iz mirnih u uzburkane vode i natrag, ukazujući na primjeru svojih likova kako životi od početka do kraja, uprkos svim linijama razdvajanja, funkcionišu po principu sistema spojenih sudbina.”
Nikola Nikolić, Vijesti, Podgorica

„Jesmo li to bili mi” Luize Bouharaoue negativ je slike, kronika onih 'između' životnih momenata, mimoilaženja i 'međuvremena'.”
Vanja Kulaš, Moderna vremena info

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.