Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Muzeju crvene povijesti izložba "(un)Real Resort" Darka Fritza

22.11.2022.

07:39

Autor: Radio Dubrovnik

Izložba "(un)Real Resort" Darka Fritza

Izložba "(un)Real Resort" Darka Fritza

Foto: Darko Fritz / -

U sklopu 9. Dana kreativnih i kulturnih industrija u galeriji Muzeja crvene povijesti u 19 sati bit će otvorena Izložba i VR instalacija "(un)Real Resort" autora vizualnog umjetnika Darko Fritz i udruge grey area . siva zonaona (Grey Area).

Izložba će se moći pogledati danas od 19 do 21 sat te u srijedu 23. studenoga od 11 do 16.15, dok će VR instalacija biti dostupna samo danas.

"(un)Real Resort" dio je projekta Zamišljene budućnosti, ostvaren u mediju VRa (virtualne stvarnosti).

"Središnji motiv rada je neostvareni projekt turističkog naselja Plitvine koji je zamišljen na drugim Međunarodnim susretima umjetnika u Veloj Luci 1970. Generalni plan kubanskog arhitekta Ricarda Porra, naselja u obliku ljudskog tijela, razrađivao je tridesetak međunarodnih urbanista, teoretičara, arhitekata i umjetnika. Naselje je zamišljeno kao svojevrsni gesamtkunstwerk koji je sintetizirao arhitekturu, skulpturu, slikarstvo i turizam u novom, slobodnom društvenom ozračju.

Rad propituje zamišljanje mogućeg turizma i njegovih usmjerenja kroz vizionarsku arhitekturu, ostavštinu modernizma 1970-ih, uspostavljajući u odnos projekcije budućnosti i njena ostvarenja te današnju društvenu osviještenost shvaćanja i planiranja prostora.

VR tehnologija omogućuje nam virtualno kretanje kroz prostor u pravom mjerilu. Ovaj rad preispituje pitanje vizije budućnosti u primjeru historiografske obrade likovne kolonije u Veloj Luci i akumuliranih utopijskih ideja. Rekreirano je nekoliko od brojnih planiranih umjetničkih radova planiranih za turističko naselje: skulptura srca Aline Szapocznikow, land-art intervencija Uga la Pietre na obližnjem otočiću Ošjak i funkcionalna skultpura Tobogani Pierre-Martin Jaccota.

Autor projekta je Darko Fritz, suradnik na izradi arhitektonskog modela arh. Tomislav Tabain, 3D renderinga Dimitri Medvedev a izrade VR okružja Vedran Gligo. Rad je producirala je udruga siva) (zona u sklopu projektne linije Povijest suvremenosti."

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.