Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Muzeju Mimara otvorena retrospektivna izložba Asima Hebiba

05.07.2019.

12:33

Autor: Radio Dubrovnik

Umjetnička galerija

Umjetnička galerija

Foto: - / -

U Muzeju Mimara u Zagrebu sinoć je otvorena retrospektivna izložba dubrovačkog umjetnika Asima Hebiba, a izložba je prvotno bila predstavljena dubrovačkoj publici i to u Galeriji Dulčić Masle Pulitika od 26. siječnja do 17. ožujka.

U Zagrebu se izložba može pogledati do 25. kolovoza, a kustosi su Milan Bešlić i dr. sc. Anita Ruso.

Autorsko stvaralaštvo dubrovačkog umjetnika Asima Hebiba (rođen 1940.) traje duže od pola stoljeća, a prepoznatljivo je po jedinstvenom rukopisu autora koji stvara posve modene skulpture na granici između figurativnog i apstraktnog, pune jačine i životnog naboja, lirskog osjećaja, fino ispoliranih površina potpunog savršenstva kompaktne forme.

Autor je ostvario mnoge cikluse skulptura prvenstveno u kamenu i mramoru, a preferira kvarcni kamen iz dubrovačkog kraja. Osim kamena u kojemu se najviše izražava umjetnik stvara i u drvetu, gipsu, terakoti i bronci.

Retrospektiva obuhvaća skulpture iz najranijeg razdoblja stvaralaštva, iz mladosti potom tematske cikluse iz kasnijih te poslijednjeg razdoblja djelovanja rađene od bračkog kamena, mramora te jedinstvenog materijala kvarcnog kristalnog kamena. Na retrospektivi su posebno istaknuti suvremeni kiparski ciklusi organskih formi u kvarcom žalu koji su obilježili autorsko stvaralaštvo, a tom jedinstvenom materijalu autor ostaje vjeran sve do danas stvarajući suvremenu kristalnu poeziju u kamenu.

Asim Hebib rođen je 1940. u Cernici. Prve smjernice iz kiparstva daje mu profesor likovnog u osnovnoj školi u Dubrovniku, akademski kipar Ivan Mitrović (Pajo). U razdoblju od 1957. do 1960. školuje se kod talijanskog akademskog kipara Giovannija Colonne u Dubrovniku gdje je stekao klesarsku i kiparsku naobrazbu. Nakon školovanja Asim Hebib na početku šezdesetih godina 20. stoljeća počinje samostalno stvarati svoje prve kiparske radove te paralelno surađuje dugi niz godina s Giovannijem Colonnom na raznim projektima.

Sudjelovao je i na projektu Spomen–groblja u Mostaru arhitekta Bogdana Bogdanovića gdje je u razdoblju od tri godine bio zadužen za izradu jednog dijela monumentalnih simboličkih reljefa.

Atelijer Hebib osnovao je 1963. godine u Dubrovniku u kojemu stvara sve do danas. Ostvario je značajan i prepoznatljiv kiparski opus kroz mnoge tematske cikluse.

Radovi mu se nalaze na javnim površinama i u brojnim privatnim i javnim zbirkama umjetnina. Osim kiparstvom Asim Hebib bavi se i dekorativnim klesarstvom i crtežom, a piše i poeziju. Aktivan je sudionik niza umjetničkih kolonija u Hrvatskoj. Član je HDLU-a Dubrovnik. Izlagao je na više samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.