Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Muzeju Narona dvije izložbe o staklu

08.04.2022.

09:53

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

U Muzeju Narona dvije izložbe o staklu

U Muzeju Narona dvije izložbe o staklu

Foto: Muzej Narona / -

Dvije izložbe staklenih predmeta, koje predstavljaju zaključni su dio međumuzejskog programa i suradnje arheoloških muzeja iz Zadra i Vida. Izložba će biti otvorena večeras, a ostaje otvorena do 6. lipnja.

U Arheološkom muzeju Narona se predstavlja izložba "Istočnomediteransko staklo – Kolekcija staklenih akvizicija iz Muzeja antičkog stakla u Zadru". Radi se o izboru staklenih predmeta iz nekadašnje privatne kolekcije Ante Grčića koja je danas dio fundusa Muzeja antičkog stakla u Zadru.

U izložbenom postavu moći će se razgledati neka od vrhunskih ostvarenja istočnomediteranske staklarske produkcije. Najveći dio građe odnosi se na razne oblike boca, čaša i vrčeva, dok manji dio sačinjavaju nakitni predmeti.

Selekciju i odabir građe izvršili su autori izložbenog postava viši kustosi Muzeja antičkog stakla u Zadru dr. sc. Berislav Štefanac i Anamarija Eterović Borzić.

Gostovanje izložbe Muzeja antičkog stakla u Zadru je integralni dio programa u kojem će Arheološki muzej Narona putem izložbe "Staklo: nove akvizicije Arheološkog muzeja Naron"a predstaviti svoju novu kolekciju naronitanskog stakla ostvarenu otkupom. Na izložbi se prikazuje 35 staklenih predmeta iz antičkog i jedan predmet iz novovjekovnog razdoblja. Predstavljeni rimski nalazi, sudeći prema stanju sačuvanosti, vjerojatno su pripadali nekoj od naronitanskih nekropola.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.