Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Muzeju Narona izložba "Sačuvajmo arheološku baštinu grada Metkovića!"

10.06.2022.

07:37

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

Izložba "Sačuvajmo arheološku baštinu grada Metkovića!"

Izložba "Sačuvajmo arheološku baštinu grada Metkovića!"

Foto: Muzej Narona / -

U Arheološkom muzeju Narona se večeras u 19 sati otvara izložba "Sačuvajmo arheološku baštinu grada Metkovića!", organizirana povodom obilježavanja 600 godina od prvog spomena Metkovića u povijesnim izvorima.

Cilj izložbe je educiranje posjetitelja svih uzrasta o važnosti očuvanja i istraživanja arheološke baštine.

Prema materijalnim ostacima pronađenim pri arheološkim istraživanjima prisutnost čovjeka na prostoru grada Metkovića možemo pratiti od ranog brončanog doba. Većina nalazišta u Metkoviću, Vidu i Prudu nije istražena i kao dragocjen izvor podataka o prošlosti potrebno ih je sačuvati do istraživanja i za buduće generacije.

Jedan od načina, nekad i jedini, na koji možemo bolje upoznati svoje bliže i dalje pretke te dobiti informacije o načinu njihova života na prostoru Metkovića u pretpovijesti, starom, srednjem i novom vijeku je arheološko istraživanje. Da bi tako dobiveni podaci bili što potpuniji arheološka baština mora biti što manje oštećena.

U konačnici rezultati istraživanja omogućuju zanimljivu prezentaciju i bogatiju turističku ponudu destinacije. Pri obilascima nalazišta tijekom ove godine uočili smo brojne devastacije nastale djelovanjem prirode i čovjeka. Trenutno stanje dijela arheološke baštine na prostoru grada Metkovića na izložbi je prezentirano putem fotografija 14 lokaliteta.

Autorica izložbe je viša kustosica Konstanta Bukovac, a autor fotografija je fotograf Marin Veraja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.