Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U muzeju Rupe otkriveno "Skriveno blago Makedonije"

24.09.2020.

08:31

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovački muzeji

Dubrovački muzeji

Foto: - / -

Izložba Dubrovačkih muzeja "Skriveno blago Makedonije – Ljepota koja ne poznaje granice", autorice Branke Hajdić, otvorena je u srijedu 23. rujna u žitnici Rupe, a za sve posjetitelje ostaje otvorena do 6. prosinca.

Dubrovački muzeji ovom izložbom predstavljaju bogatu tekstilnu, ali i drugu građu, prikupljenu na području Makedonije na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće i tijekom 1950-ih i 1960-ih godina prošlog stoljeća, koja se kao dio kolekcija ili muzejskih zbirki sačuvala u Dubrovniku.

Izložba je dio projekta osnaživanja međuinstitucionalne i međunarodne suradnje s Makedonijom te istraživanja tekstilnog rukotvorstva i njegovih transformacija koje prolazi u različitim kulturno-povijesnim zbiljama. Time se želi istaknuti doprinos hrvatskih istraživača u prikupljanju, zaštiti, očuvanju i prezentaciji makedonskih narodnih nošnji kao nacionalne kulturne baštine i zajedničkog dobra svih slavenskih naroda s područja jugoistočne Europe.

Predstavljeni su najvrjedniji primjerci makedonskog tradicijskog ruha i veza koji su u Dubrovačke muzeje pristigli sakupljačkim radom Jelke Miš te donacijom Komisije za kulturnu suradnju FNRJ. Uz muzejske izloške, na izložbi se mogu pogledati i vrijedni primjerci iz fundusa FA Linđo, kao i privatnih kolekcionara.

Stručni suradnici na izložbi su muzejska savjetnica iz Instituta za zaštitu spomenika kulture i muzeja u Bitoli Nade Genevska Bračić, etnolog prof. dr. sc. Vladimir Janevski i kustos Ivica Kipre, dok postav izložbe potpisuje viša kustosica Ivona Michl.

Izložbu je otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.