Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U muzeju Rupe otvorena izložba "Crvena jaja i zelena trava"

13.04.2022.

18:39

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

U muzeju Rupe otvorena izložba "Crvena jaja i zelena trava"

U muzeju Rupe otvorena izložba "Crvena jaja i zelena trava"

Foto: Dubrovački muzeji / -

U sklopu obilježavanja 150. godina osnutka Dubrovačkih muzeja, u žitnici „Rupe“ u srijedu 13. travnja otvorena je izložba „Crvena jaja i zelena trava - Likovnost i simbolika Uskrsa u tradicijskoj kulturi“ autora višeg kustosa Ivice Kipre.

Na izložbi je predstavljeno preko 400 predmeta poput devocionalija, pisanica, poma te čestitki iz Zbirke predmeta uz običaje, vjerovanja, igre i folklor Etnografskog muzeja, kao i onih u privatnom vlasništvu.

Na otvorenju je uz autora Ivicu Kipru, govorila ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl, dok je izložbu koja ostaje otvorena do 4. svibnja, otvorila pročelnica Upravnog odjela za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika dr. sc. Julijana Antić Brautović.

Nakon otvaranja, preparator za drvo Željko Ćatić održao je radionicu „Moja mala zvrčoka“ na kojoj su djeca izradila tradicijsko glazbalo – zvrčoku, koje se koristi pri obredima Svetog trodnevlja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.