Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U okviru Feste sv. Vlaha otvorena izložba Vulka Hajdića

01.02.2022.

08:27

Autor: HRT - Radio Dubrovnik

U okviru Feste sv. Vlaha otvorena izložba Vulka Hajdića

U okviru Feste sv. Vlaha otvorena izložba Vulka Hajdića

Foto: Vedran Levi / Dubrovačke knjižnice

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama te u okviru 1050. Feste sv. Vlaha u prizemlju Narodne knjižnice Grad, 31. siječnja, otvorena je izložba Vulka Hajdića “Svaki kamen-Vlahov znamen”.

Predgovor za izložbu napisao je povjesničar umjetnosti, Ivan Viđen, koji je zajedno s autorom fotografskih radova, otvorio ovogodišnju izložbu posvećenu zaštitniku grada Dubrovnika, svetom Vlahu. Za postav izložbe zaslužni su slikar i restaurator Robert Kralj i Marta Baće.

Izložba se sastoji od fotografija različitih oblika zatečenih na zidovima dubrovačkih kuća.

-Najintrigantnije su one koje na prvi momenat ni ne znate što je, ali čim se približite, lako ćete ih prepoznati. - objasnio je Viđen komentirajući kako je dubrovačka publika vizualno kodirana da prepozna lik svetoga Vlaha.

-Kako bi lik svetog Vlaha vidjela publika koja nema naš kulturni kontekst, možda bi vidjela nešto drugo, ali bi zasigurno vidjela nešto što je privuklo i njega (autora). - dodao je Viđen.

Autor izložbe svim je okupljenima poželio da uživaju u izložbi barem upola koliko je on uživao u stvaranju ove fotografske priče svetog Vlaha.

-Jedna preporuka za vas kada sutra budete šetali gradom, podignite pogled i pogledajte neku fasadu, možda bude zanimljivo. Vjerujte mi na riječ, isplatit će se. - za kraj je poručio Vulko Hajdić.

Izložba će ostati otvorena za sve posjetitelje do 18. veljače.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.