Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U podne online predavanje Jelene Obradović Mojaš o nasljeđu kolendara

21.12.2020.

10:56

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Dubrovačke knjižnice/ Vedran Levi

Foto: - / -

U organizaciji Dubrovačkih knjižnica i u sklopu programa Dubrovačkog zimskog festivala, dr. sc. Jelena Obradović Mojaš održala je 3. prosinca 2020. godine u Saloči od zrcala predavanje pod naslovom ’’Nasljeđe dubrovačkih kolendara’’.

Predavanje je snimljeno i bit će prikazano danas u 12 sati, na YouTube kanalu Dubrovačkih knjižnica (poveznica na predavanje https://youtu.be/DpP2Lmeco68).

Predavanje tematizira znamenita imena kolendara pučkog i vlasteoskog roda, pjesnike i kolendarske družbe, koji su tradicijskom vještinom i izdvojenim osobnostima ušli u usmenu predaju i urbanu memoriju, istodobno stvarajući putokaz kolendarskim nadahnućima i tradiciji koja pronositelje prepoznaje i u suvremenom Dubrovniku.

Autorica je na temelju izvorne arhivske građe, uz oslonac relevantne literature, u dugoj kolendarskoj tradiciji dubrovačke kulturne povijesti od 13. stoljeća do danas, izdvojila neka značajnija kolendarska imena, kolendare koji su upisani u ovu dubrovačku kulturnu posebnost.

Dr. sc. Jelena Obradović Mojaš docentica je na Sveučilištu u Dubrovniku i urednica u programu Hrvatskoga radija – Radio Dubrovnika, s brojnim dokumentarnim baštinskim i radiodramskim zapisima. Objavljuje publicističke i znanstvene radove s područja kulturne antropologije i povijesti svakodnevice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.