Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U podne otvorenje izložbe o antičkom novcu "Rimski carski portreti"

28.06.2019.

08:34

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovački muzeji

Dubrovački muzeji

Foto: - / -

Izložba "Rimski carski portret - na srebrnom novcu iz fundusa Arheološkog muzeja u Dubrovniku" bit će otvorena danas u podne u Kneževu dvoru. Javnosti se prvi put predstavlja dio zbirke koji je Dubrovačkim muzejima darovala Vinka Zorenc.

Muzejima je darovano preko 500 komada antičkog novca a za izložbu je, zbog vrsnoće sačuvanosti i finoće detalja, izabrano 45 rimskih srebrnjaka - denara.

Fokus u obradi građe stavljen je na prikaze portreta careva i članova njihovih obitelji, pri čemu su naglašene promjene umjetničkih tendencija izražavanja kroz stoljeća: od izrazitog realizma prvog stoljeća prije Krista sve do apstrahiranja i ikonizacije portreta sredinom 4 stoljeća.

Izložbom se želi potaknuti javnost na doniranje građe nadležnim muzejima, budući je to najbolji način valorizacije i očuvanje baštine.

Autor izložbe je kustos Arheološkog muzeja Dubrovačkih muzeja Darko Milošević, a likovni postav potpisuje studio Rašić+Vrabec.

Izložba ostaje otvorena do 31. srpnja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.