Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Pomorski muzej u Orebiću s restauracije vraćena tri vrijedna izloška

26.01.2020.

08:33

Autor: Radio Dubrovnik/Joško Jelavić

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

U Pomorski muzej u Orebiću s restauracije u Dubrovniku vraćena su tri vrijedna izloška koji će javnosti biti predstavljeni u Noći muzeja 31. siječnja, a riječ je o dva bakroreza iz 18 stoljeća te crtežu na pergamentu iz 1943. godine.

Dva bakroreza prikazuju zemljopisnu kartu tjesnaca Gibraltar iz 1764.godine i zastave raznih država iz 1765.godine, a crtež na pergamentu iz 1943. godine s prikazom obiteljskog stabla brodovlasničke obitelji Orebić po kojoj je Orebić dobio ime.

Obnova tih vrijednih eksponata iz fundusa muzeja obavljena je u sklopu četverogodišnjeg projekta Hrvatskog restauratorskog zavoda za obnovu izložbenog fonda u Pomorskom muzeju u Orebiću, koji s 450 tisuća kuna financira Ministarstvo kulture.

U restauratorske radove na spomenutim izlošcima Zavod je uložio 80 tisuća kuna, a još 8 tisuća kuna Pomorskom muzeju osigurala je Općina Orebić iz svog proračuna.

U ovoj godini u planu je restauracija 6 slika jedrenjaka i parobroda u tehnici akvarela na papiru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.