Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Pomorskom muzeju u Orebiću izložen palasturnik

08.07.2022.

11:22

Autor: HRT - Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Palasturnik

Palasturnik

Foto: Pomorski muzej Orebić / -

U Pomorskom muzeju u Orebiću izložen je rijetki sačuvani ribarski alat – palasturnik koji je svojedobno služio, kako mu i ime kaže, za vađenje iz mora velikih primjeraka plemenite periske u Dalmaciji poznatije kao palastura.

Nekoć je i hrvatsko priobalje bilo bogato tom velikom školjkom koja je znala doseći visinu i preko metra. Lovila se zbog obilja ukusnog mesa a u njoj su se znali naći i biseri plave i ružičaste boje.

Danas je nažalost plemenita periska gotovo iščezla iz Jadranskog mora i Sredozemlja i sada je najstrože zaštićena morska životinjska vrsta.

Izloženi palasturnik izrađen od metala, visine 80 centimetara s dvije posebne hvataljke Pomorskom muzeju darovala je Orebićanka Ana Šobat, unuka jednog od svojevremeno najuglednijih Orebićana Stjepana Franasovića koji je dužnost općinskog načelnika u Orebiću obnašao u doba Austrougarske monarhije, kraljevine Jugoslavije i u poraću nakon 2. svjetskog rata.

Gospođa Ana od njega je naslijedila obiteljsku kuću na Trgu Mimbelli, jednoj od samo nekoliko sagrađenih uz more u Orebiću, a dobro očuvani palasturnik u njezinoj obitelji, sada izložen u muzeju, podsjetnik je na davno minula vremena obilja u moru i opomena mlađi generacijama o krhkosti i morskog i kopnenog eko sustava i nužnosti očuvanja bio raznolikosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.