Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U stonskom Kneževom dvoru interpretacijski centar mediteranske baštine

18.08.2020.

09:20

Autor: Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Radio Dubrovnik

Foto: - / -

Online konferencijom, koju je organizirala i vodila Regionalna agencija DUNEA, službeno je započela provedba prekograničnog EU projekta ‘TAKE IT SLOW’ kojem je nositelj Dubrovačko-neretvanska županija.

Na prvom radnom sastanku, koji je zbog pandemije COVIDA-19 organiziran putem weba, sudjelovali su predstavnici 12 projektnih partnera među kojima su Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, Javna ustanova Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, Sveučilište u Zadru, Istarska županija, Autonomna regija Friuli Venezia Giulia, Regije Veneto, Emilia-Romagna, Marche, Abruzzo i Molise, Konzorcij javnog teatra Puglia i pridruženi partner Regija Puglia.

Voditeljica Odjela za pripremu i provedbu EU projekta Franica Miloš te Olja Ljubišić, viša stručna suradnica za pripremu i provedbu EU projekta Regionalne agencije DUNEA, predstavile su cjelokupni projekt koji za cilj ima razvoj, upravljanje i promociju Jadrana kao održive, cjelogodišnje zelene i pametne europske turističke regije kroz uspostavu lanca vrijednosti u turizmu prema načelima pametne specijalizacije.

Partneri s talijanske i hrvatske strane u svojim su izlaganjima predstavili institucije i regije iz kojih dolaze, kao i iscrpni plan provedbe projektnih aktivnosti.

Projekt će se provoditi do prosinca 2022. godine, a u sklopu provedbe, Dubrovačko-neretvanska županija će, među ostalim aktivnostima, u suradnji s Općinom Ston uspostaviti moderni multimedijalni interpretacijski centar mediteranske baštine u Kneževom dvoru u Stonu za čiju je obnovu osigurano više od 3,5 milijuna kuna. Također, uredit će se pristupni put srednjovjekovnom kompleksu Pustinja Blaca na otoku Braču, virtualni muzej i kreativni centar u Momjanu i muzej na otvorenome u okolici Šibenika.

Projekt iz sektora prirodne i kulturne baštine vrijedan je više od 28 milijuna kuna od čega su 85 posto sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a za Dubrovačko-neretvansku županiju na raspolaganju je 6,5 milijuna kuna.

Projekt „TAKE IT SLOW“ za Program prekogranične suradnje Italija-Hrvatska 2014. – 2020. pripremila je Regionalna agencija DUNEA u sklopu projekta ‘Znanjem do EU fondova’ kojim je osmišljen četverogodišnji plan podrške jačanja kapaciteta za pripremu i provedbu EU projekata te strateško planiranje i regionalni razvoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.