Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U subotu počinje radionica „Držićevi čuvari baštine“

02.10.2020.

16:17

Autor: Radio Dubrovnik

Dom Marina Držića

Dom Marina Držića

Foto: - / -

Dom Marina Držića, u okviru Dana europske baštine, objavljuje početak rada višemjesečne besplatne likovne radionice izrade knjižica ručno povezanih šivanjem, lijepljenjem i vezanjem “Držićevi čuvari baštine”, namijenjenoj uzrastu od 8 do 18 godina.

Papir je pripremljen za rad tako što je obojan crnim čajem i kavom, čime se dobiva dojam patine i starine renesansnog doba...

Polaznici se iskušavaju u pisarskom zanatu kroz tehniku tuša i pera, a prilikom procesa utiskivanja simbola u aluminijsku foliju, te aplicirajući utisnuto na papir, uče kako izgleda posao gravera.

Mentorica, muzejska pedagoginja Doma Marina Držića Jasmina Runje će sa polaznicima razgovarati o Držićevoj književnoj ostavštini i nastojati im ju približiti.

Radionica je osmišljena na način da svaki polaznik izabere jedno Držićevo djelo koje ga se najviše dojmilo, te njegovu tematiku prenese na papir. Pritom se može služiti tekstualnim ili pak slikovnim izričajem.

Poseban izazov polaznicima je osmišljavanje naslovne stranice djela tj.  ilustracija izrađene knjižice, pri čemu će posebno doći do izražaja kako “vide” i osjećaju našeg najvećeg komediografa Marina Držića čuvari njegove  baštine.

Konačan rezultat radionice su Držićeva djela uobličena u knjižice.

Dva su ponuđena termina za sudjelovanje te će naši najmlađi i najdraži posjetitelji moći izabrati jedan koji im najviše odgovara. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na jedan od ponuđenih termina na e-mail:ured@muzej-marindrzic.eu ili na broj telefona 020/204-482. Broj mjesta je ograničen, osam polaznika u jednom terminu, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. 

Radionice će se izvoditi u Domu Marina Držića, Široka 7, subotom, od 9 do 10.30. i  11 do 12.30. Radionica započinje u ovu subotu 3. listopada.

Kao i uvijek, u Domu Marina Držića, po završetku radionica bit će otvorena izložba radova polaznika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.