Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Umjetničkoj galeriji predstavljanje monografije "Tomo Gusić"

11.08.2021.

14:55

Autor: Radio Dubrovnik

Umjetnička galerija Dubrovnik

Umjetnička galerija Dubrovnik

Foto: - / -

Večeras u 20 sati na taraci Umjetničke galerije Dubrovnik, održat će se predstavljanje monografije „Tomo Gusić“. Nakladnik monografije je Umjetnička galerija Dubrovnik, a riječ je o drugoj knjizi unutar biblioteke „Kosta Strajnić“.

Uz umjetnika Toma Gusića, u predstavljanju monografije sudjeluju autori monografije dr. sc. Marija Tonković, dr. sc. Antun Karaman, Tonko Smokvina, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, urednik monografije Marin Ivanović, te dizajner monografije Luka Gusić.

Monografija o dubrovačkom umjetniku Tomu Gusiću donosi kritičku i kontekstualnu analizu opusa dubrovačkog slikara. Slikarski opus obradio je vrstan poznavatelj povijesti dubrovačkog modernog slikarstva, redovni profesor u miru Sveučilišta u Dubrovniku, dr. sc. Antun Karaman.

Analizu dizajnerskog i grafičkog opusa provela je dr.sc. Marija Tonković, muzejska savjetnica i dugogodišnja stručna suradnica na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Monografija, čije grafičko oblikovanje potpisuje Luka Gusić, sadrži niz reprodukcija u boji – slika, grafičkih i dizajnerskih rješenja, te je ovim nakladničkim projektom  kompleksno djelo dubrovačkog umjetnika na dostojan način valorizirano.

Monografija je izdana uz potporu Grada Dubrovnika i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Prijava sudionika putem emaila info@momad.hr ili osobno na  porti Umjetničke galerije Dubrovnik na dan događanja. Broj sudionika ograničen je na 80.

Tomo Gusić- biografija:

Tomo Gusić rođen je 1931. godine. Nakon osnovne i srednje škole u Dubrovniku, upisuje studij arhitekture na Tehničkom fakultetu u Zagrebu. Godine 1953. polaže prijemni ispit na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje upisuje studij slikarstva kod prof. Otona Postružnika. Diplomira 1957., a poslijediplomski studij završava 1959. godine. Godine 1960. vraća se u Dubrovnik, a 1963. ponovno odlazi u Zagreb gdje povremeno sudjeluje na skupnim izložbama Udruženja likovnih umjetnika i bavi se grafičkim dizajnom, radi kao likovni urednik u redakciji Školske knjige. 1981. napušta Zagreb i vraća se u Dubrovnik. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama. Rad Tomislava Gusića sagledava se u kontekstu slikarske tradicije hrvatskog / dubrovačkog rukopisa od pojave Bukovca i Medovića do Dulčića. Živi i radi u Dubrovniku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.