Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U utorak likovna radionica Doma Marina Držića "Stonske konture"

02.08.2021.

15:34

Autor: Radio Dubrovnik

"Ljeto u Gružu"

"Ljeto u Gružu"

Foto: - / -

U okviru programa "Ljeto u Gružu", u utorak 3. kolovoza 2021. godine u parku Luja Šoletića u Gružu, Dom Marina Držića organizira likovnu radionicu za djecu „Stonske konture“, s početkom u 9 sati. Mentorica radionice je muzejska pedagoginja Doma Marina Držića, Jasmina Runje.

Runje će polaznike upoznati s likom i djelom Marina Držića, njegovu povezanost sa Stonom gdje je od 1553. do 1556. obavljao službu pisara u stonskoj solani, a potom s njima razgovarati o Stonu i njegovim znamenitostima, poput stonskih zidina, tvrđave Kaštio,  čuvene stonske solane, Fontane, Lapidarija.

Na osnovi crno-bijelih fotografija predstavljenih spomenika polaznici će najprije olovkom skicirati svoje viđenje odabranog motiva, a potom uz pomoć ljepila aplicirati komade vunenih niti na iscrtane konture. Plohe koje nastanu popunjavat će vunenim nitima, ali i posipanjem krupnom stonskom soli na sloj ljepila i boje. Na taj će način dobiti zanimljive teksture i nijanse.

Cilj likovne radionice je upoznavanje polaznika sa osnovnim pojmovima likovnog jezika, stjecanje temeljnih znanja, sposobnosti i vještina, razvijanje kreativnosti različitim likovnim postupcima u području slikarstva, te usvajanje novih ili širenje već postojećih znanja o Marinu Držiću i gradu Stonu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.