Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

10:09 / 13.07.2019.

Autor: Radio Dubrovnik

U Veloj Luci izložba Frane Franulovića "Stonehenge Wedding"

Općina Vela Luka

Općina Vela Luka

Foto: - / -

Otvorenje izložbe slika i skulptura "Stonehenge Wedding" korčulanskog umjetnika Frane Franulovića održat će se večeras u 21 sat u Galeriji Centra za kulturu Vela Luka. Izložba ostaje otvorena do 5. kolovoza.

Frane Franulović Lukrić rođen je 1955. godine u Splitu gdje je završio školu Primijenjenih umjetnosti, a potom slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi profesora Mile Skračića. Prvu samostalnu izložbu je imao u Kaštelima 1972. godine, a do danas je izlagao na tridesetak izložbi u zemlji, Europi i Australiji. 

Svoja likovna ostvarenja temelji na predmetima koje je izbacilo more ili su se ribarima zapetljali u mreže, a za izradu svojih djela također koristi kaktus i druge biljke koje oplemenjuje motivom čipke.

U neposrednoj blizini kuće i ateljea umjetnika Frane Franulovića iz Blata na Korčuli nalazi se minijaturna pitoreskna plaža na koju more gotovo svakodnevno izbacuje različite naplavine koje umjetnik brižljivo skuplja i dorađuje.

Nakon što more preoblikuje izgubljene i odbačene predmete čija je prvotna namjena davno izgubljena, Frane ih postavlja u nove odnose i stvara forme i kompozicije koje su istovremeno dekorativne i dopadljive, a ujedno začudne i pomalo zastrašujuće. Razmišljajući o cjelokupnom procesu nastanka ovih umjetničkih ostvarenja slobodno možemo zaključiti kako su more i Frane Franulović koautori izloženih artefakata.

U svijesno odabranoj izolaciji na Prižbi, kroz prozorčić male kuhinje u prizemlju obiteljske kuće, Frane Franulović svakodnevno promatra isti prizor: prolaz između dva otoka, Sridnjaka i Vrhovnjaka, a u daljini otok Lastovo.

Iz jednog pogleda kroz punistru rodila ideja o prezentaciji artefakata u formi svadbenog stola na kojem umjetnička djela predstavljaju mladence i svatove, a publika je svjedok šarene svetkovine kričavih boja i organičkih formi izrađenih od drva, kamenja s dna mora, životinjskih kostiju i kaktusa.

Šest godina nakon izložbe "Od Luke do Lumbarde" ovaj korčulanski umjetnik ponovno izlaže u galeriji Centra za kulturu Vela Luka u kojoj prezentira svoj recentni opus objedinjen intrigantnim naslovom "Stonehenge Wedding".

Kustosica izložbe je Rada Dragojević Ćosović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.