Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Veloj Luci izložba "Kumpanija iz Vele Luke na otoku Korčuli"

06.09.2019.

14:50

Autor: Radio Dubrovnik

Općina Vela Luka

Općina Vela Luka

Foto: - / -

Gradski muzej Korčula i Folklorno društvo Kumpanija Vela Luka pozivaju na otvaranje izložbe "Kumpanija iz Vele Luke na otoku Korčuli" koja će biti otvorena večeras u 20 sati u Centru za kulturu Općine Vela Luka.

Kumpanija, kumpanjija (prema talijanskom compagnia: društvo; skupina; družba) naziv je za društvo s vojnim obilježjima muških članova starih seoskih zajednica na otoku Korčuli, u Blatu, Smokvici, Čari, Žrnovu i Pupnatu a od 19. stoljeća i u Veloj Luci. Zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

U prošlosti, okupljala se zimi, o pokladama, te predstavljala prividnu ulogu seoske vlasti. Središnji događaj je ples s mačevima koje plesači međusobno pridržavaju tvoreći lanac i figure pokazujući vještinu. Prate ih dva glazbenika, na mišnjicama i bubnju. Prilagodbama suvremenom kontekstu, kumpanije otoka Korčule pronašle su novi način života, no i nadalje čuvajući osjećaj pripadnosti zajednici.

Šesta u nizu izložbi o kumpanijama na otoku Korčuli prikazuje arhivska i terenska istraživanja u Veloj Luci, povijest luške kumpanije koja po pisanim tragovima seže u 1846., proces obnove početkom 20. stoljeća i kontinuitet suvremenih izvedbi. Autorice izložbene koncepcije su Elsie Ivancich Dunin i Sani Sardelić, a autori izložbe Elsie Ivancich Dunin, Sani Sardelić, Jadranko Oreb i Tonko Barčot.

"Zahvaljujemo svim kumpanjolima Vele Luke i njihovim obiteljima, Video klubu Mario, Foto radnji Franka Anića, Radio Korčuli, Radio Valu, Radio M, Turističkoj zajednici Vele Luke, Arhivskom sabirnom centru Korčula – Lastovo, Arhivu Viteškog udruženja Kumpanjija Blato i Goranu Orebu. Zahvaljujemo Župnom uredu sv. Marko, Centru za kulturu Korčula i Centru za kulturu Vela Luka", ističu autori izložbe.

Izložba je dio programa Festivala viteških igara Korčule koji organizira Turistička zajednica Grada Korčule. Izložba je ostvarena u suradnji s Folklornim društvom Kumpanija – Vela Luka i Općinom Vela Luka ususret dvadesetoj obljetnici obnove kumpanije u Veloj Luci.

Program je ostvaren financijskom potporom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Dubrovačko neretvanske županije, Grada Korčule, Općine Vela Luka, Gradskog muzeja Korčula i Turističke zajednice Grada Korčule.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.