Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Veloj Luci otvorena izložba Elle Fleš i Hane Kalebić

04.07.2019.

15:03

Autor: Radio Dubrovnik

Općina Vela Luka

Općina Vela Luka

Foto: - / -

Izložba Elle Fleš i Hane Kalebić "Želimo što želimo/Nage suncu drage" trinaesta je izložba u organizaciji udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke koja je u srijedu 3. srpnja otvorena u prostoru Ambalaže.

"Kao organizatorima izložbe velika nam je radost predstaviti publici u Luci moćnu sinergiju ove dvije autorice; Elle Fleš, etablirane svjetske slikarice iza koje stoji nekoliko desetljeća profesionalnog stvaralaštva te Hane Kalebić, samozatajne osamnaestogodišnjakinje koja je netom završila Opću gimnaziju te nastavlja s ciljem da upiše Akademiju likovnih umjetnosti", kažu Sandra Baničević i Cvito Markov iz udruge Likovno stvaralaštvo Vele Luke.

Ella predstavlja svoju intimnu priču, emociju prožetu motivima ovog podneblja i životnim prizorima iz kojih crpi inspiraciju nastalih tokom godina na relaciji Aranđelovac- Kanada- San Diego- Vela Luka.

"Iako još u sferi amaterizma, Hana svom stvaralaštvu daje nadrealistički predznak. Objekte, u kojima prevladava ženski akt, smiono lišava naturalističe ljepote na prvom mjestu. U njenom radu možda se još iščitavaju tragovi mladenačkog bunta, ali iz njega isijava zreli i zaigrani, individualani stil. Hani je ovo prva samostalna te treća skupna izložba u Veloj Luci. Ella do danas ostvaruje tridesetak samostalnih i skupnih izložba diljem svijeta, a publici u Luci već se predstavila sa njoj najznačajnijim osobnim projektom Portret grada na kojem je portretirala ličnosti iz širih društvenih slojeva Vele Luke. Na isti način Ella objedinjuje i grad Korčulu, Dubrovnik, Varaždin, Prijepolje, Tijuanu, Barodo, Kikindu i San Diego. Ono što je ostavilo naročiti utisak tijekom večeri jest topli sklad između vizualnog i slušnog izričaja koji je postignut sasvim spontano", kažu organizatori.

Kao glazbeni gost nastupila je Dana Gavanski, svjetska umjetnica koja većini publike nije poznata od ranije.

"Danin glas svakako je nesvakidašnji slušni doživljaj, istovremeno zvuči i kao slavuj i kao žena", kažu organizatori.

Tijekom izložbe je nastupio i gitarističko-vokalni duo Marko Korunić (ŠubidubiDa!) i Žan Jakopač (Šo Mazgoon), glazbenici koje je publika već imala prilike upoznati preko drugih glazbenih projekata. Njihov repertoar se uglavnom sastojao od poznatijih glazbenih brojeva baziranih na rock i blues stilu 60-ih i 70-ih godina (The Beatles, Toma Bebić, Oliver Dragojević.. ). U njihovoj izvedbi u velikoj se mjeri osjećao prizvuk slobode, spontanosti i suosjećajnosti s publikom, prostorom, kao i s cjelokupnom pričom izložbe.

"Za održanu izložbu kao i prateći glazbeni happening može se reći da je mjestu donijelo nešto novo i neuobičajeno. Činjenica je da Vela Luka svakako ima potrebu za urbanijim i originalnijim događanjima koja oplemenjuju kvalitetu ovdašnjeg kulturnog života. Primjer održane izložbe upravo to potvrđuje. Ovu izložbu posebno posvećujemo mladim ljudima Vele Luke i Otoka s intencijom da ih podržimo i ohrabrimo u njihovom stvaralaštvu, životnim strastima i osobnim težnjama", ističu Baničević i Markov.

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.