Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Veloj Luci završena manifestacija "Stajun od lumblije"

03.11.2021.

15:40

Autor: Radio Dubrovnik/ Tonči Donjerković

Facebook Općina Vela Luka

Facebook Općina Vela Luka

Foto: - / -

Održavanjem ovogodišnjeg petog po redu velolučkog festivala lumbije, slatkog kruha koji se tradicionalno izrađuje u mjestima na zapadnom dijelu otoka Korčule povodom blagdana svih Svetih u Veloj Luci je završena višednevna gastronomsko kulturološka manifestacija „Stajun od lumblije“.

Isto tako u susjednom Blatu su završeni „Dani od lumbilje“ u čijem sklopu je ujedno održana gastronomska manifestacija „Okusi i mirisi zavičaja“, kojom prilikom su tamošnje udruge mještanima i široj javnosti predstavile tradicionalna blatska i korčulanska jela te domaća vina.

Tijekom proteklih tjedan dana u sklopu spomenutih gastronomskih i kulturoloških priredbi u Veloj Luci i Blatu održan je veći broj radionica i raznih predavanja za školsku mladež o načinu izrade i prezentacije lumblije te povijesti ovog specifičnom kolača. U svim tim događanjima sudjelovali su ne samo mještani već i gosti kojih na zapadnom dijelu Korčule još ima u manjem broju.

Na kraju valja napomenuti da ova tradicionalna događanja vezana za blagdan svih Svetih na Korčuli poprimaju sve veći značaj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.