Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U Vignju uskoro stalni arheološki postav s pelješkim otkrićima

07.04.2021.

16:06

Autor: Radio Dubrovnik/ Joško Jelavić

Grgo Jelavic/PIXSELL

Grgo Jelavic/PIXSELL

Foto: - / -

Općina Orebić podržava i financijski će pomoći ostvarenje zamisli Vignjanina Ivana Pamića, porijeklom iz Nakovane i pasioniranog istraživača povijesti Nakovane i Pelješca da se u prostoru Kuventa u Hrvatskom domu u Vignju

 uz postojeću manju arheološku zbirku uredi i za javnost otvori stalni izložbeni postav iznimno vrijednih predmeta nađenih tijekom prošlogodišnjih arheoloških istraživanja u naselju Zakotorac na pelješkoj župi i na prostoru Nakovane na zapadnom dijelu Pelješca.

Tom je prigodom, kako je poznato, u Zakotorcu pronađen grob iz 4. stoljeća prije Krista i u njemu nađena dobro sačuvana grčko-ilirska kaciga, petnaestak brončanih i srebrenih fibula, više igala, brončanih ukrasa i 30-ak različitih posuda iz toga doba.

U Nakovani su istraživana dva prapovijesna groba uz gomile koje  okvirno datiraju od 10. do 7. stoljeća prije Krista. Prijedlog Ivana Pamića, predsjednika Hrvatskog doma Viganj koji je volonterski sudjelovao u tim arheoloških istraživanjima, uz kustosa Dubrovačkih muzeja doktora znanosti Domagoja Perkića i više arheologa s Instituta za arheologiju i Filozofskog fakulteta u Zagrebu podržala je i ravnateljica Dubrovačkog muzeja Julijana Antić Brautović, a novčanu potporu dat će i Turistička zajednica Općine Orebić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.