Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

U žitnici "Rupe" edukativna radionica o prehrani otočana

17.10.2019.

11:00

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovački muzeji

Dubrovački muzeji

Foto: - / -

U povodu Dana kruha i plodova zemlje, u žitnici "Rupe" će danas od 16 do 18.30 sati biti održana edukativna radionica "Prehrana otočana na primjeru otoka Korčule". Na radionici će se pripremati dva jela.

To su samoniklo jestivo bilje, poznato i kao mišanca, parapač ili pazja, te žrnovski makaruni, tradicijsko jelo sela Žrnova na otoku Korčuli.

Snažan znak osobnoga i lokalnoga identiteta nerijetko se krije upravo u hrani. Na radionici će se predstaviti tradicija na suvremeni način, te reinterpretirati tradicijska kuhinja u današnjim uvjetima. Dva odabrana jela predstavljaju svakodnevnu (bilje) i svečarsku (makaruni) prehranu. Polaznici će upoznati jestivo samoniklo bilje kroz izlaganje i razgovor s kustosicom Sani Sardelić iz Gradskog muzeja Korčule, a o tradicijskoj prehrani otočana govorit će viša kustosica Branka Hajdić iz Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja.

Hrana nije uobičajeni muzejski izložak. Nemoguće ju je čuvati u muzejskim uvjetima i u izvornom obliku teško može biti dijelom stalnog postava. Stoga, Dubrovački muzeji organiziraju edukativne radionice u svrhu očuvanja ovog vida nematerijalne baštine. Mediteranska prehrana je, naime, uvrštena i na UNESCO-ov Reprezentativni popis zaštićene nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Tijekom predavanja i radionice, polaznici će moći sudjelovati u pripravljanju navedenih tradicijskih jela, učiti o sortama samoniklog jestivog bilja, kao i degustirati jelo, te sudjelovati u anketiranju u svrhu daljnjih istraživanja tradicijske prehrane.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.