Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Udruga DEŠA poziva na otvaranje izložbe patchwork radova

09.12.2021.

09:53

Autor: Radio Dubrovnik

DEŠA Dubrovnik, logo

DEŠA Dubrovnik, logo

Foto: DEŠA Dubrovnik / -

Udruga DEŠA poziva na otvaranje izložbe patchwork radova koje će se održati u 17 sati u V lađi u Lazaretima. Prve patchwork radionice DEŠA je organizirala svega nekoliko mjeseci nakon završetka opsade Dubrovnika kao jedan od pristupa u potpori zacjeljivanju traume izbjeglica, prognanika i naših sugrađana.

Patchwork je tehnika slaganja krpica i spajanja malih komadića u mozaik tkanine, koji se u DEŠI počeo raditi u ratnim godinama, kada na raspolaganju nije bilo gotovo ništa. Kako bi članice pomogle jedna drugoj, reciklirale su staru odjeću, spajale reciklirane tkanine i na ruke (bez mašina) izrađivale prve patchwork prekrivače. To je bilo daleke 1993. u hotelu "Libertas".

Danas u DEŠI djeluje Patchwork klub, koji se sastaje jednom sedmično. DEŠINE žene su tehniku patchworka dovele do savršenstva. Danas u DEŠINOM Patchwork klubu nastaje umjetnost od krpica, te osim što vrijedne DEŠINICE/patchworkice izrađuju prekrasne uporabne predmeta, nesebično dijele svoje znanje i vještine svim polaznicama radionica u DEŠI.

Nakon uvodnog govora gradske pročelnice Julijane Antić Brautović izložbu će otvoriti predsjednica DEŠE Jany Hansal, jedna od osnivačica DEŠE i patchwork kluba.

Izložba je priređena u suradnji sa Dubrovačkom baštinom doo te će biti otvorena do 9. siječnja 2022. godine.

Radovi se mogu pogledati na tri lokacije:

- u V lađi u Lazaretima – prekrivači i nadostolnjaci

- u maloj kućici u Lazaretima (ulaz s ceste) – radovi s Božićnim motivima

- u DEŠI u VIII lađi – raznovrsne patchwork i vezene torbice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.