Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Udruga samostalnih umjetnika predstavila "Šaljive brojeve" Ane Bašić

31.10.2019.

11:02

Autor: Radio Dubrovnik

Dubrovačke knjižnice/Vedran Levi

Dubrovačke knjižnice/Vedran Levi

Foto: - / -

U suradnji Dubrovačkih knjižnica i Udruge samostalnih umjetnika Dubrovnik (USUD) 30. listopada održala se promocija dječje slikovnice Ane Bašić "Šaljive brojke" i književno-glazbena večer u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Dječja slikovnica "Šaljivi brojevi" na primjeren način uči djecu kako se pišu osnovni brojevi i što oni znače.

"Ovo nije prva slikovnica niti posljednja, ona na edukativan način uči djecu predškolskog i školskog uzrasta kako na jedan slikovni način, jer je slika ono što se prvo doživi zatim slova i brojevi, iz prirode vadimo kontekst značenja nekoga broja. Ako u startu uspostavimo pravi odnos s prirodom lako ćemo imati i odnos prema matematici", objasnila je autorica slikovnice.

Slikovnica nije obojana, već je djeci prepuštena u interakciju crteža i slikovne obrade istog, kako bi dojam upoznavanja samog broja bio efektniji, a pisana je u stihu.

Glavni i sporedni likovi slikovnice su životinje koje poprimaju govorni jezik, pa je komunikacija između čitatelja i "Šaljivih brojeva" jednostavnog karaktera, dok djeci omogućava među ostalim da razvijaju i svoju kreativnu osobnost.

U promociji slikovnice sudjelovao je i Dječji zbor Dubrovnik koji vode Sanja Dražić i Paola Dražić Zekić, a Bašić im je na kraju poklonila slikovnice.

Nakon toga uslijedila je književno-glazbena večer u kojoj su svoje stihove čitale Katica Protić, Janja Previšić, Diana Hilje, a Antun Anđelić je predstavio i svoju prvu zbirku "Poezija moje duše".

Događaj su uveličale i glazbene izvedbe operne pjevačice Diane Hilje, prof. klavira Marine Asić i na gitari učenice muzičke škole Katarine Mrvalj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.