Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

Umjetnička instalacija "Sive zone" u Korčuli

09.08.2020.

17:48

Autor: Radio Dubrovnik/ Niko Perić

Sven Fritz

Sven Fritz

Foto: - / -

U petak 7. kolovoza 2020. premijerno je prikazan rad "2020|5050. Triptih o tektonskim transgresijama", kojega je korčulanski prostor suvremene i medijske umjetnosti "Siva zona" započeo na Trgu Svete Justine u Korčuli.

Radi se o umjetničkoj instalaciji s tri bežične mreže u javnom prostoru grada Korčule, koju će građani Korčule i njihovi gosti moći posjetiti na tri gradske lokacije sve do 15. listopada 2020. Te tri lokacije su Trg Sv. Justine, Trg Sv. Marka i Knežev prolaz.

"Važno je napomenuti da se radi o novoj umjetničkoj produkciji sive) (zone, koja svojim radom dugi niz godina predano promovira suvremenu umjetnost na otoku i u gradu Korčuli", napominje Sonja Leboš, mag.kult.antropologije i kustos Sive zone u Korčuli.

Umjetnička instalacija osmišljena je kao triptih, pri čemu dio triptiha koristi slike i zvukove prirodnih i ljudskih katastrofa koji su pronađeni na internetu ('found footage'). U prvom djelu triptiha to su posljedice potresa u Zagrebu u ožujku 2020., u drugom dijelu prikaz Agbogbloshiea u Gani, poznatog deponija automobilskog i elektroničkog otpada koji uglavnom dolazi sa zapada, a u trećem dijelu prikazan je požar u Australiji iz 2019. Sve slike, zvukovi i tekstovi obrađeni su kroz niz digitalnih alata kojima su autori proizveli vlastitu glitch estetiku.

"Na ovaj način mladi autori Dina Karadžić i Vedran Gligo, uz stručnu podršku kustosa Darka Fritza, oblikuju jedinstvenu umjetničku refleksiju na posljedice antropocena, zanemarivanja infrastrukture i (post)kolonijalni globalni poredak" ,kaže Sonja Leboš.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.