Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

„Unterstadt“ drugi put

02.08.2013.

13:33

Autor: Davor Mojaš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Dubrovačkim ljetnim igrama večeras je druga festivalska izvedba predstave „Unterstadt“ Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka.

 To je prvo gostovanje osječke nacionalne kazališne kuće na dubrovačkom festivalu a redatelj Zlatko Sviben u svojoj redateljskoj karijeri bilježi i redateljska ostvarenja u Kazalištu Marina Držića.  Predstava „Unterstadt“, s podnaslovom „Roman jedne osječke obitelji“,  nastala je prema istoimenom romanu Ivane Šojat-Kuči a tema joj je priča građanske obitelji njemačkih korijena u Osijeku od početka do kraja dvadesetog stoljeća kroz sudbine nekoliko generacija. Ova uspješna produkcija HNK u Osijeku dobila je nagradu Hrvatskog glumišta za najbolju dramsku predstavu u cjelini i za najbolje redateljsko ostvarenje  u 2012. godini kao i Nagradu publike portala TEATAR.hr. Na svim gostovanjima odlično je primana kod publike pa je tako bilo i sinoć na prvoj dubrovačkoj festivalskoj izvedbi koja se, anticipirajući nove prostore, nužno razlikovala od dosadašnjih gostovanja ove predstave. Međutim, njena čvrsta i promišljena redateljska struktura i uigran ansambl ostavili su važan trag u ovoljetnom dramskom dijeliu programa Igara. Ponovimo, redatelj predstave je Zlatko Sviben, dramaturg Bojan Marotti, scenograf Miljenko Sekulić a kostimografkinja je Katarina Radošević Galić. „Unterstadt“ je na programu Igara večeras  u 20.30 sati u Stulinoj ulici iza Katedrale gdje je početak predstave koja se nastavlja u parku Umjetničke škole Luke Sorkočevića.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.