Hrvatski radio

Radio Dubrovnik

13:36 / 24.06.2020.

Autor: Radio Dubrovnik/Tonči Donjerković

Uoči Svetog Ivana u Veloj Luci održano treće ovogodišnje kađenje

Ivo Cagalj/PIXSELL

Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / -

U povodu današnjeg kršćanskog blagdana svetog Ivana Krstitelja sinoć je u Veloj Luci održano treće ovogodišnje kađenje ili ti preskakanje vatre od smilja. Ovaj stari velolučki običaj time je nagovijestio današnji blagdan koji se u Veloj Luci iznimno poštuje i slavi.

U velolučkoj župi danas će biti služena sveta misa. U poslijepodnevnim satima misa će biti služena u kapelici svetog Ivana Krstitelja u uvali Gradina, u kojoj će se također blagosloviti trave, te čamci i veslači koji će sudjelovati u tradicionalnoj regati od uvale Gradina do velolučke "Vele rive".

Pobjednici regate u ribarskim čamcima četvercima s kormilarom dobiti će lovorov vijenac i pečenog janjca. Nakon toga uslijediti će veliko narodno slavlje do kasno u noć.

Proslavom blagdana svetog Ivana Krstitelja i spomenutom regatom službeno započinje "Luško lito", program kulturno zabavnih i sportskih događanja koji će potrajati do kraja rujna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.